Με αφορμή μια συζήτηση για την ανεργία στην Πάτρα ....

Στις 21/2/2016, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανεργία και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας, του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας και άλλοι.
Η δημοτική αρχή παρουσίασε τις θέσεις της για το ζήτημα της ανεργίας, που «καίει» χιλιάδες οικογένειες και στην περιοχή της Αχαΐας. Σημειώνουμε ότι στο Δήμο Πατρέων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2015, εγγράφονται συνολικά 29.230 άνεργοι, από τους οποίους οι 15.638 είναι μακροχρόνιοι. Χιλιάδες ακόμα δεν καταγράφονται ως άνεργοι (αν και στην πραγματικότητα είναι), επειδή δουλεύουν λίγες ώρες τη βδομάδα ή συγκεκριμένους μόνο μήνες το χρόνο.
Τα ποσοστά της ανεργίας είναι της τάξης του 28% στη Δυτική Ελλάδα και του 38 - 39% στην Αχαΐα. Χιλιάδες είναι, επίσης, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι αγρότες, αυτοί που δουλεύουν «με το κομμάτι», οι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι μικρομεσαίοι που καταστρέφονται, αυτοί που απασχολούνται σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Μέτρα και πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή
Στην ίδια συζήτηση παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη διοργάνωση της μεγάλης πορείας αγώνα ενάντια στην ανεργία, που θα γίνει από τις 3 έως τις 10 Απρίλη, καλύπτοντας μια απόσταση 220 χιλιομέτρων από την Πάτρα έως την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχτεί το θέμα της ανεργίας και να στηριχθεί το διεκδικητικό πλαίσιο του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για μέτρα άμεσης ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, αλλά και για ορισμένα μέτρα σχετικά με την κάλυψη θέσεων εργασίας σε υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που θα συμβάλουν και σε ορισμένη ανάσχεση της ανεργίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή ζητάει να καλυφθούν άμεσα τα μεγάλα κενά στις υπηρεσίες της, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, με θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές. Οπως και να γίνουν έργα υποδομής στην περιοχή που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για αντισεισμική - αντιπλημμυρική προστασία.
Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά από το δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, για να μπορέσει ο Δήμος με τα Νομικά του Πρόσωπα να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες, χρειάζεται τουλάχιστον 700 θέσεις μόνιμων εργαζομένων, τις οποίες διεκδικεί η δημοτική αρχή, απαιτώντας αυτοί να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με δεύτερη φορολόγηση των ανέργων και εργαζομένων της πόλης, μέσω ανταποδοτικών τελών.
Ανάλογα μεγάλες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες της περιοχής. Ταυτόχρονα, στο πλευρό του εργατικού κινήματος, η δημοτική αρχή διεκδικεί να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική στήριξη και προστασία των ανέργων, έχοντας η ίδια πάρει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει οι μακροχρόνια άνεργοι να πληρώνουν το 50% των ανταποδοτικών τελών και του τιμολογίου του νερού, να μην πληρώνουν τροφεία στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Επίσης, τους εξασφαλίζεται 50% μείωση στην τιμή του εισιτηρίου στο θέατρο ή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ.
Οι θέσεις άλλων δημοτικών παρατάξεων
Από τη συζήτηση ξεχωρίζουν ορισμένες παρεμβάσεις εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, αλλά και φορέων της περιοχής που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα μέτρα που προτείνει η δημοτική αρχή, τα έκανε πράξη η κυβέρνηση με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».
Είπε, ακόμα, ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και ότι χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά το Δήμο, είπε ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΕΣΠΑ και το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ) και σ' αυτή την κατεύθυνση να διαμορφώσει τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο δράσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς φορείς, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της πόλης.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση οφείλει να αξιοποιήσει το δυναμικό, τους πόρους και τις υποδομές σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, ότι δουλειές δεν θα έρθουν χωρίς την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στις επιχειρήσεις, τη διεκδίκηση ολοκλήρωσης και επέκτασης των υποδομών.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε γενικό πολεοδομικό σχέδιο για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη νότια Πάτρα.
Ολοι μοχθούν για την «επιχειρηματικότητα»
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να γίνει στις θέσεις που διατύπωσαν στη συζήτηση η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και το Επιμελητήριο. Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου είπε ότι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορούν να προκύψουν μακροπρόθεσμα μόνο μέσα από επενδύσεις, οι οποίες όμως έχουν προϋποθέσεις.
Απαριθμώντας ορισμένες από αυτές, στάθηκε στη σταθερή φορολογική πολιτική, τουλάχιστον για μια δεκαετία, στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή (φυσικό αέριο, σύνδεση λιμανιού με σιδηρόδρομο, σύνδεση ΒΙΠΕ με σιδηρόδρομο).
Ζήτησε, επίσης, βραχυπρόθεσμα να θεσμοθετηθούν τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης και οι κοινωνικοί εταίροι της περιοχής να διεκδικήσουν από κοινού εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, για τη δημιουργία υποδομών που θα καθιστούν την περιοχή ευνοϊκή για επενδύσεις και θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα (π.χ. μειωμένα δημοτικά τέλη για συνεπείς επιχειρηματίες).
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου είπε κι αυτός ότι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επενδύσεις, με σταθερό φορολογικό περιβάλλον, καμία αύξηση τελών από το Δήμο για τις επιχειρήσεις, τη μετατροπή του εμπορικού λιμανιού σε διαμετακομιστικό κέντρο, τη δημιουργία φιλικού και ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση μεταποιητικών - βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Το «νήμα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Ποιο είναι το νήμα που διαπερνάει τις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώθηκαν απ' όλους τους παραπάνω φορείς; Οτι για την ανεργία φταίει η κακή ή ελλιπής διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, η νομοθεσία που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, η έλλειψη σχεδιασμού από την κεντρική και την τοπική διοίκηση, που συντελούν στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Κατ' επέκταση, λένε οι ίδιοι, η μείωση της ανεργίας και μάλιστα με τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης (!) θα έρθει με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Επομένως, κεντρική και τοπική διοίκηση θα πρέπει να προσαρμόσουν καλύτερα την πολιτική τους στην προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις.
Συστατικά στοιχεία αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ευρωπαϊκό και κρατικό χρήμα, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η προσφορά φορολογικών και άλλων προνομίων, η επέκταση των κρατικών υποδομών (λιμάνι, σιδηρόδρομος κ.ά.) προκειμένου να αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμα και ευνοϊκότερη μεταχείριση από τον Δήμο σε ό,τι αφορά τα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Ομως, όλα αυτά τα μέτρα, στον πυρήνα τους και σε διάφορες εκδοχές, εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε περιόδους που στην Πάτρα και στην Αχαΐα ανθούσε η «επιχειρηματικότητα», καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνταν ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Αυτό δεν απέτρεψε τη σημερινή κατάσταση με τους χιλιάδες ανέργους, ούτε βέβαια στην Αχαΐα καταγράφηκε ποτέ μηδενική ανεργία.
Συγκρούονται δύο γραμμές
Η σημερινή υψηλή ανεργία στην Πάτρα και παντού είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τον οποίο υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στον καπιταλισμό, η ανεργία εκτοξεύεται σε συνθήκες κρίσης. Αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας να υπάρξει, οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης θα είναι αναιμικοί και αυτή θα γίνει κατά βάση με τη δημιουργία θέσεων κακοπληρωμένης και περιστασιακής εργασίας. Ακόμα και σήμερα, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κάθε μήνα είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Θυμίζουμε, ακόμα, ότι σε έκθεση της Eurobank για την ελληνική οικονομία, σημειωνόταν πως για να φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα στα επίπεδα της Ευρωζώνης (περίπου 11%), θα πρέπει η απασχόληση να αυξάνεται από 25.000 έως 31.000 άτομα κάθε τρίμηνο για την επόμενη οκταετία! Με κριτήριο τη σημερινή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η τράπεζα υπολογίζει ότι για να φτάσει σε αυτό το ποσοστό η ανεργία, θα χρειαστούν 11 χρόνια και 3 μήνες.
Επομένως, η ανεργία θα συνεχίζει να βασανίζει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, μαζί με τους μισθούς πείνας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων για όσους βγάζουν ένα μεροκάματο. Γι' αυτούς τους ανέργους χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική προστασία, η οποία βέβαια καμιά σχέση δεν έχει με τα ψίχουλα του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφημίζουν τα στελέχη του και στο Δήμο της Πάτρας.
Οπως επίσης χρειάζεται ο αγώνας ενάντια στην ανεργία να παίρνει υπόψη τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι βέβαια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων, που ευθύνονται για το πρόβλημα της ανεργίας.
Το αίτημα, η διεκδίκηση φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την οποία υπερασπίζει και προβάλλει η δημοτική αρχή Πάτρας και με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της, να καλυφθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλες οι υπηρεσίες της κεντρικής και τοπικής διοίκησης που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση οξυμένων λαϊκών αναγκών ή να φτιαχτούν έργα υποδομής για αντιπλημμυρική - αντισεισμική προστασία, που μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα σε ορισμένη ανάσχεση της ανεργίας, δεν ικανοποιούνται επειδή προσκρούουν στη γενική πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, οι προσλήψεις απαγορεύονται «διά ροπάλου», στο πλαίσιο των νόμων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, που γίνεται για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ έργα χρήσιμα και αναγκαία για το λαό δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο...

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ακόμα και για τα ελάχιστα απαιτείται η ένταση των ταξικών αγώνων, η αναμέτρηση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η ενδυνάμωση της πάλης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλει να συμβάλει και η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πάτρας, που αγκαλιάζεται από συνδικάτα, οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, όπως και από άλλους, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget