Το «παράλληλο πρόγραμμα»

Τις τελευταίες μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα επανέφερε το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα». Για όποιους δεν θυμούνται, πρόκειται για εκείνη τη διαφημιστική απάτη που εμφανίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ως «πακέτο μέτρων» με παρεμβάσεις που θα μειώσουν τις επιπτώσεις από το αντιλαϊκό μνημόνιο. Μάλιστα, το παρουσίαζαν, και το παρουσιάζουν και τώρα, ως ένα δήθεν «φιλολαϊκό πακέτο» που θα «τρέχει» παράλληλα με «εκείνα που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί από τους εκβιασμούς των δανειστών». Ετσι ακριβώς έλεγαν τότε... Τώρα, μερικούς μήνες μετά την απόσυρσή του, το ξαναπλασάρουν για να εξαπατήσουν το λαό. Την ίδια στιγμή που φέρνουν τη λαιμητόμο του Ασφαλιστικού, που ετοιμάζουν νέο ...πακέτο στα Εργασιακά, που προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις και σχεδιάζουν νέο Φορολογικό με τα συνεταιράκια τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, «ξεπαγώνουν» και το «παράλληλο πρόγραμμα». Ας δούμε, όμως, λίγο περισσότερο τι είναι αυτό το «παράλληλο πρόγραμμα» - απάτη.
* * *
Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, το «παράλληλο πρόγραμμα» περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς και διατάξεις για περιορισμένες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, ρυθμίσεις εφημεριών, αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων του ΕΣΥ, διαχείριση των λιστών για χειρουργείο, καθώς και την ίδρυση του νοσοκομείου στη Θήρα, μέσω της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ» (ΑΕΜΥ ΑΕ). Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα μέτρα εκτός από όσα αφορούν το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπως και να 'χει, όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αντιπερισπασμός, ιδιαίτερα τώρα που το Ασφαλιστικό βρίσκεται ένα βήμα από το να μπει στη Βουλή και ετοιμάζονται και τα υπόλοιπα, όπως το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα από τα δεινά των μνημονίων. Ακριβώς το αντίθετο. Πολλά από αυτά είναι εξίσου αντιλαϊκά και πλήττουν τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
* * *
Ενα παράδειγμα: Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Σαντορίνης, προβλεπόταν η λειτουργία του υπό την οργανωτική, οικονομική, επιστημονική, λειτουργική διαχείριση της ΑΕΜΥ ΑΕ. Δηλαδή, η κυβέρνηση νομοθετεί τη δημιουργία μιας ιδιωτικής ουσιαστικά επιχείρησης στην Υγεία, κλείνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο Κέντρο Υγείας του νησιού και μεταφέροντας το προσωπικό του στο νοσοκομείο. Κάτι που υπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για «βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας». Δηλαδή, τη μεγαλύτερη προσαρμογή τους στους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης, των οικονομικά αυτοδιοικούμενων κρατικών μονάδων Υγείας, που σημαίνει ότι θα αυτοχρηματοδοτούνται, από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, την πώληση υπηρεσιών στους πελάτες - ασθενείς, στον ΕΟΠΥΥ κ.λπ., χωρίς να επιβαρύνουν παρά ελάχιστα το κράτος. Είναι ή δεν είναι αντιλαϊκή μια τέτοια επιλογή;
* * *
Ενα δεύτερο παράδειγμα: Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα «πουλήσει» ως φιλολαϊκό μέτρο την κάλυψη των ανασφάλιστων με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ομως, ας δούμε τι προβλέπουν οι διατάξεις που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη και τώρα επανέρχονται: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων» θα καθοριστούν σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση. Δηλαδή, ξεκαθαριζόταν πως θα υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη των ανασφάλιστων στο μέτρο αυτό και ενδεχομένως να μην ενταχθούν όλοι. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκλείονταν από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας οι χιλιάδες ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες που και τυπικά δεν είχαν κλείσει την επιχείρησή τους, παρόλο που φυτοζωούν και ούτε τα έξοδα του μήνα δε βγάζουν για να πληρώνουν και τις εισφορές στο Ταμείο. Επίσης, ξεκαθαριζόταν πως οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν - είτε εξ ολοκλήρου είτε με συμμετοχές - για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία. Αυτή την «ανακούφιση» επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση στους ανασφάλιστους, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλά καλά την επιβίωσή τους.
* * *

Είναι φανερό ότι η διαφημιστική απάτη που λέγεται «παράλληλο πρόγραμμα» όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά, αντίθετα, ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις. Η κυβέρνηση στήνει αυτήν την παγίδα με στόχο, από τη μια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου και, από την άλλη, να διαχειριστεί τις συνέπειες που αυτές έχουν σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των «παράλληλων προγραμμάτων», που όχι μόνο αποδεικνύονται μία ακόμα κοροϊδία, αλλά πολύ περισσότερο είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής. Καμιά εμπιστοσύνη, λοιπόν, και κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα και τα κουρέλια κάτω από τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget