ΠΑΡΑ ... ΠΟΛΙΤΙΚΑ ...... ΣΧΟΛΙΑ ...

«Τυρί στη φάκα»
«Πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", υπογράμμισε ότι "θα δώσουμε τη μάχη, θα στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, θα ενεργοποιήσουμε την αλληλεγγύη, θα διεκδικήσουμε κοινωνικά αντισταθμίσματα" ώστε να εξηγήσει τη δρομολόγηση της συμφωνίας» (ηλεκτρονική «Αυγή», 12/8/2015). Πράγματι, η κυβερνητική προπαγάνδα συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες, να ρίχνει «τυρί στη φάκα», προκειμένου να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις στη στήριξη τόσο της συμφωνίας - μνημόνιο όσο και της κυβέρνησης, να εμποδίσει την οργάνωση και ανάπτυξη της διεκδικητικής πάλης για τις απώλειες, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, λέγοντας τάχα ότι η συμφωνία έχει σκληρά μέτρα αλλά η κυβέρνηση θα παλέψει για αντισταθμίσματα. Πουλούν το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε», άρα κάτι θα κάνει για το λαό. Παραμύθι, γιατί φέρνει τόσο άγρια και βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, πάγια αιτήματα του κεφαλαίου, που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Καμιά αναμονή από το λαό, είναι αυταπάτη να συνεχίζει να αναθέτει στα αστικά κόμματα και κυβερνήσεις τις τύχες του. Τώρα, οργάνωση, πάλη για ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους. 
Κοροϊδία
Ενα από τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να πείσει το λαό, είναι ότι «ο πρωθυπουργός πάλεψε», αλλά δεν μπόρεσε να φέρει καλύτερη συμφωνία, λόγω άνισου συσχετισμού. Υπονοούν καλύτερη για το λαό, αλλά είναι ψέμα. Η κυβέρνηση «πάλεψε» για το κεφάλαιο. Ηθελε συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία από την κρίση, να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Κορόιδεψε το λαό, ότι στα πλαίσια της ΕΕ, με το κεφάλαιο στην εξουσία και στην οικονομία, μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες για τα λαϊκά στρώματα. Παζάρεψε - είναι η αλήθεια - για τους αστούς της Ελλάδας, αλλά στα πλαίσια της ανισομετρίας των καπιταλιστικών οικονομιών. Κρύβει όμως και ένα σημαντικό ζήτημα, προκειμένου να δημιουργεί άλλοθι αθώωσής της από το λαό. Οτι γνώριζε και τον άνισο συσχετισμό και τις ανισότιμες σχέσεις μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που τις έχει «εικόνισμα» και έλεγε ψέματα ότι μπορεί να δημιουργήσει ισότιμες σχέσεις και να φέρει συμφωνία με φιλολαϊκά μέτρα. Ο λαός να συνειδητοποιήσει την κοροϊδία και να αναλάβει δράση για την ικανοποίηση των αναγκών του.
Μεγάλο παραμύθι
«Η αύξηση των κατώτατων μισθών δεν συνιστάται στη σημερινή συγκυρία, καθώς οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, ενώ δεν συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να φέρουν μόνον οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας». Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύει το Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας («Καθημερινή», 12/8/2015). Δεν είναι η πρώτη φορά που αστικά επιτελεία και μάλιστα κορυφαία, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, συνδέουν τους μισθούς με την αυξομείωση των θέσεων εργασίας, λέγοντας ένα μεγάλο παραμύθι προκειμένου να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να αποδέχονται τους μισθούς πείνας και τους ανέργους να αντιτίθενται στην πάλη για αυξήσεις μισθών, καλλιεργώντας και κάλπικες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Την ανεργία την αυξάνουν η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η άνοδος της παραγωγικότητας. Οι μειωμένοι μισθοί δεν αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Καθηλωμένους μισθούς θέλει το κεφάλαιο για να αυξάνει το ποσοστό κέρδους του ακόμη και μέσα στην κρίση. Αυτοί που εξαθλιώνονται με αυτή την πραγματικότητα είναι οι εργαζόμενοι, που πρέπει να παλέψουν ενωμένα για αύξηση μισθών και για Συλλογικές Συμβάσεις.
Στην ίδια όχθη
«Ηπια προσαρμογή στα δημοσιονομικά που αφήνει χώρο για ανάπτυξη, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί (...) Δε θα υπάρξει καμιά νέα δημοσιονομική επιβάρυνση - δηλαδή νέα μέτρα - κατά το προσεχές διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017, καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη». Είναι ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που καλεί το λαό να τη στηρίξει. Το γεγονός ότι συγκρίνει τη δική της πολιτική με αυτή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι ένα ακόμη παράδειγμα που αποκαλύπτει ότι βρίσκονται στην ίδια αντιλαϊκή όχθη. Το επιχείρημα της ήπιας προσαρμογής που αφήνει χώρο για την ανάπτυξη, δείχνει ότι τα μικρότερα πλεονάσματα τα ήθελε για να εξοικονομήσει κρατικό χρήμα για καπιταλιστικές επενδύσεις και όχι για λαϊκές ανάγκες, εδώ μόνο ψίχουλα για εξαθλιωμένους δίνει. Οσο για τη συμφωνία των δανειστών για μικρότερα πλεονάσματα, αυτό οφείλεται στη νέα κρίση της ελληνικής οικονομίας. Δε λέει ότι δε θα πάρει ποτέ νέα μέτρα, αφού όταν χρειαστεί, θα ξαναπάρει. Εξάλλου, το μνημόνιο το προβλέπει, λέγοντας ότι «οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση (...) θα εξειδικεύονται πλήρως με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα (...) η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται»
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget