41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Πετυχημένες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Εδώ και δύο μήνες το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «ταξιδεύει» απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με πλούσια θεματολογία που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, εξυμνώντας όσους έγραψαν την Ιστορία με το αίμα τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν:
Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στηνΠαλαιόχωρα, στα Χανιά με θέμα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Πες "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά». Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε θερμά αυτό το πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, το οποίο είχε να γίνει πάνω από 15 χρόνια στην Παλαιόχωρα. Μέρες πριν, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ προετοίμαζαν και προπαγάνδιζαν την εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή. Μοιράστηκαν, μάλιστα, ερωτηματολόγια σε νέους της περιοχής για τα ναρκωτικά, πρόβλημα που είναι οξυμένο και σε αυτή την επαρχία.
Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση των απαντήσεων των ερωτηματολογίων υπό τη μορφή παιχνιδιού «Ακου τι είπαν», με τη βοήθεια δύο μαθητών της περιοχής. Στη συνέχεια, έγινε η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης ΧανίωνΓιώργο Μπυράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε με αφορμή το θέμα της εκδήλωσης:
«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο έχει ιδεολογικό, πολιτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης έχει επιτείνει ακόμα περισσότερο την τοξικομανία ως κοινωνικό φαινόμενο. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί και παλεύει για να δυναμώνει το αντιναρκωτικό κίνημα, ένα κίνημα δεμένο με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αγωνίζεται για μια αντιναρκωτική πολιτική, ενταγμένη σε ένα Πανελλαδικό Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης, ενταγμένο στο υπουργείο Υγείας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και με τόσες δομές όσες έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ. Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι μέτωπο πρώτης γραμμής και συνδέεται με την πάλη για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».
Στο Βόλο
Στο Βόλο
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις επισήμανε:«Βρισκόμαστε τώρα, 6 μήνες μετά, στην ίδια και από μία άποψη χειρότερη κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από το Γενάρη. Εχουμε σε πλήρη ισχύ τα 2 μνημόνια και τους 500 εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενοι και έρχεται τώρα και τρίτο μνημόνιο. Ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα χτυπήματα από το μνημόνιο θα είναι συντριπτικά αφού περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
1. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ. 2. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%. 3. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ. 4. Αύξηση ΦΠΑ στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα. 5. Κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. 6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016. 7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. 8. Σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ. 9. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές κ.λπ.) και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή. 10. Αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την Υγεία. Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη νέα ΚΑΠ που βρίσκεται σε ισχύ και αποτελεί το εργαλείο μέσω του οποίου η ΕΕ των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών απελευθερώνουν τον ανταγωνισμό, επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός παραγωγής, στο ξεκλήρισμα, στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση, προσθέτοντάς τους στη στρατιά των ήδη 1.500.000 ανέργων».
Στην Παλαιόχωρα Χανίων
Στην Παλαιόχωρα Χανίων
Ακολούθησε κρητικό γλέντι με τον Κ. Παχάκη και τον Κ. Λυβιάκη.
Στην Ικαρία
Η ΤΟ Ικαρίας - Φούρνων τηςΚΝΕ αποφάσισε να τιμήσει μεγάλες μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους φασίστες, τον εθνικό στρατό, τις δυνάμεις της Χωροφυλακής κυρίως από τις μεταδεκεμβριανές κυβερνήσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης στον Αγιο Κήρυκο στις 29/7, στους Φούρνους στις 30/7 και στις Ράχες στις 3/8. Η θεματολογία των εκδηλώσεων ήταν: ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ:Αφιέρωμα στην «απόδραση των 9» το 1955 και στον κομμουνιστή Νέστορα Νιάπα που δολοφονήθηκε το 1946 στον Ξυλοσύρτη. ΦΟΥΡΝΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ: Εκδήλωση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης & ΝΑΤΟ για βάση θανάτου στο Αιγαίο.ΡΑΧΕΣ: Αφιέρωμα στον επαναστατικό κομματικό Τύπο, και στους κομμουνιστές Γιώργο ΚαρούτσοΣαράντο Καρούτσο, Γιάννη Κούβδο από Ράχες, που σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ το 1949. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίεςπροβολή ντοκιμαντέρ, παρουσίαση βιογραφικών των Ικαριωτών αγωνιστών. Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργούσαν βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού.
Στις Νύμφες Κέρκυρας
Στις Νύμφες Κέρκυρας
Οι εκδηλώσεις του41ουΦεστιβάλΚΝΕ - «Οδηγητή» θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 19/8/15 με την κεντρική προφεστιβαλική στον Καραβόσταμο.
Στην Κέρκυρα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ και στις Νυμφές στην Κέρκυρα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στονΝίκο Γόδα, τον αλύγιστο ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, που εκτελέστηκε στο νησάκι Λαζαρέτο, το 1948.
Αναδείχτηκε ο ηρωισμός των κομμουνιστών, στις φυλακές, στις εξορίες και τις εκτελέσεις, ηρωισμός που πήγαζε από τη βαθιά τους πίστη ότι αυτός ο κόσμος, αυτή η κοινωνία της εκμετάλλευσης μπορεί να ανατραπεί με τον αγώνα και την πάλη των εργαζομένων, του λαού.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μικρό βίντεο - αφιέρωμα και ακολούθησαν παρεμβάσεις από το μέλος της ΕΟΕ της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας, Κώστα Ρούσσινο, και στη συνέχεια από την Τζένη Σκέμπρη, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε από μαθητές της ΚΝΕ μικρό αφιέρωμα στην ιστορία των φυλακών Κέρκυρας αλλά και του Λαζαρέτου ενώ η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών της περιοχής προσέλκυσε ο παιδότοπος, όπου οι μικροί φίλοι ζωγράφισαν και εξέθεσαν τα «έργα» τους.
Στο Βόλο
Στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πάρκο Εθνικής Αντιστάσεως στο Καραγάτς την κεντρική ομιλία έκανε ηΚωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Επιδιώκουμε μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα να έρθουμε σε επαφή και να κουβεντιάσουμε με τον κόσμο στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, τους φοιτητές και τους μαθητές για την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματός μας. Είναι μια συζήτηση που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες αποκάλυψαν τα αδιέξοδα και γκρέμισαν τις αυταπάτες που καλλιεργούνταν για δυνατότητα εξανθρωπισμού της ΕΕ και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας (...) Το Κόμμα μας έγκαιρα είχε αποκαλύψει - και επιβεβαιώθηκε γι' αυτό ήδη από τις εκλογές του Γενάρη - τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που θα είχε όποια κυβέρνηση κι αν έβγαινε, με όποιο σχήμα και όποια απόχρωση, εφόσον αποδέχεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ και επιδιώκει να διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομία».
Στις Νύμφες Κέρκυρας
Στις Νύμφες Κέρκυρας
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR», αφιερωμένη στον 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου.
Στη Χιλιαδού
Στη Χιλιαδού αρκετοί κάτοικοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις, συζήτησαν και άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που εξορμούσαν πριν από την εκδήλωση, καθώς και την ομιλία του Βασίλη Μεταξά, Γραμματέα της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Το στέλεχος του ΚΚΕ επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει τώρα να οργανωθεί ο λαός ώστε με τον αγώνα του να αποτρέψει, να καθυστερήσει, να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση αυτών των βάρβαρων μέτρων. Να ζωντανέψουν οι αγώνες σε κάθε χώρο, αλλά και συνολικά, να έρθουν δίπλα οι εργάτες από το ένα εργοστάσιο με τους εργάτες από το άλλο. «Να έρθουν και να γίνουν μια γροθιά οι εργάτες και εργαζόμενοι, με τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες που είναι μέλη λαϊκών οικογενειών. Το ΚΚΕ αυτή την ενωτική πρόταση συμμαχίας έχει. Να δυναμώσει αυτή η μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, που είναι η μόνη που μπορεί και μνημόνια να ανατρέψει, αλλά και να χαράξει δρόμο πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου».
Κάλεσε τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν αυταπάτες, που αποτελούν βαρίδια για τη συμμετοχή τους στο κίνημα, και να βγάλουν συμπεράσματα. Λογικές όπως ότι αν πάει καλά η οικονομία, η καπιταλιστική οικονομία, τότε θα μπορέσει να πάρει κάτι και ο λαός, της αριστερής διακυβέρνησης που πάνω της βάλανε τις ελπίδες τους αρκετοί λαϊκοί άνθρωποι, έχοντας στο μυαλό τους αγώνες και την ηθική των αριστερών που χτίστηκε με τις θυσίες και την ανιδιοτέλεια χιλιάδων κομμουνιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων δίπλα στο ΚΚΕ, της προσπάθειας να αλλάξει δήθεν η ΕΕ και να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών πρέπει να ξεριζωθούν από τις αντιλήψεις των εργαζομένων.
Στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας
Στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας
«Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι όλα τα "οικονομικά εργαλεία" μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του λαού. Να κοινωνικοποιηθούν. Ο ορυκτός πλούτος, οι υποδομές και τα μηχανήματα της βιομηχανίας, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές να γίνουν όλα λαϊκή περιουσία. Δίπλα σε αυτόν τον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας να οργανωθεί ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός. Με αυτά τα εργαλεία μπορεί η νέα, η εργατική, λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά και επιστημονικά την οικονομία, να δώσει δυναμική στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Πανεθνικό σχεδιασμό δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να κάνει ο καπιταλισμός, καθώς στηρίζεται στο κέρδος αλλά και στον προγραμματισμό κατά μονοπώλιο, ούτε καν σε κλαδικό επίπεδο».
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Β. Μεταξάς ανέδειξε την «εμπιστοσύνη που έχει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό και το ότι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, με αγώνες και θυσίες που έχουν αξία γιατί όπως βγαίνει και από το σύνθημα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ μόνο σε αυτόν τον αγώνα μπορούμε να βγούμε νικητές».
Στα Μουδανιά Χαλκιδικής
Στις Ράχες Ικαρίας
Στις Ράχες Ικαρίας
Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, εργατών, αγροτών και γυναικών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/8 η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Στην εκδήλωση μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του ΤΣ Υπαίθρου της ΚΝΕ.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ρεμπέτικο γλέντι από τη ρεμπέτικη κομπανία «Σχήμα λόγου», ενώ στο χώρο λειτουργούσαν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς και έκθεση - κολάζ, αναφορικά με τον κλάδο του τουρισμού και τις διαφορές των δύο κόσμων που συγκρούονται: Από τη μια τα κέρδη από τους 24 εκατ. τουρίστες το 2014 για το κεφάλαιο και από την άλλη τα «κέρδη» για τους εργαζόμενους στον κλάδο με τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών, «μαύρη» εργασία, κ.ά. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε κολάζ με σκίτσα από τον «Ριζοσπάστη» που καυτηρίαζαν τις εξελίξεις. Οι νέοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Φεστιβάλ που θα γίνει στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής στις 4/9 και το κεντρικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στις 10, 11, 12/9.
Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου
Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης
  • Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και ηΣυντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή»διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».
Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:
1. ΚΝΕ
2. Σφυροδρέπανο
Οι αφίσες που θα σταλούν, θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm
2. Resolution έως 300 dpi
3. Χρωματικό σύστημα CMYK
4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf
5. Μαζί με αυτό το αρχείο, να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα
Για τη φωτογραφία
Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.
Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015, θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τουςμέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.
  • Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό, στο τηλ. 6972774899 και στο festival@kne.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget