ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Κανείς δεν θα μάθει ποτέ πόσοι χάνονται στη θάλασσα

Αλλη μια τραγωδία ήταν χτες σε εξέλιξη στη Μεσόγειο με μετανάστες και πρόσφυγες από την Αφρική, ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων και της φτώχειας. Από φουσκωτό σκάφος που εντοπίστηκε την Τρίτη από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας στα ανοιχτά της Λιβύης και άρχισε να βυθίζεται αγνοούνται τουλάχιστον 60 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζιάκομο: «Μπορούμε να πούμε πόσοι άνθρωποι έφτασαν, αλλά δεν θα ξέρουμε ποτέ πόσοι είχαν αναχωρήσει. Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια τώρα πια λόγω του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει ναυάγια για τα οποία κανείς δεν θα μάθει ποτέ τίποτε».
Χωρίς φαγητό και νερό στην Κω
Στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία - που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να σωθούν από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών - να περάσουν στην ΕΕ με ενδιάμεσο σταθμό κάποιο ελληνικό νησί.
Και χτες, συνεχίστηκε η εισροή μεταναστών στα νησιά, με την Κω να δέχεται τους περισσότερους. Χτες, μετά τα κρούσματα ρατσισμού με κρατική υπόθαλψη και τις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου περί «ανακατάληψης της πόλης μας», χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μέσα και έξω από το δημοτικό γήπεδο, κάτω από τον καυτό ήλιο ευελπιστούσαν για την πολυπόθητη επίσπευση των διαδικασιών για να φύγουν από το νησί.
Το παλιό γήπεδο έχει μετατραπεί σε γραφείο ταυτοποίησης με ελλιπή στελέχωση, με τους πρόσφυγες να επιτηρούνται από προχτές από δύο διμοιρίες των ΥΜΕΤ. Χτες το μεσημέρι, έγινε χρήση βομβών κρότου - λάμψης αλλά δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να φτάσουν στο σημείο. Οι τοπικές αρχές έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια στη ναύλωση πλοίου που θα μεταφέρει μαζικά τους πρόσφυγες από την Κω στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν για την κατάσταση στο δημοτικό γήπεδο ότι περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι «χωρίς νερό και τρόφιμα». Το πρόβλημα - σημειώνουν - στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, έχει κλιμακωθεί καθώς «η αστυνομία έχει διεξαγάγει επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους ανθρώπους από τους δημόσιους χώρους, κατευθύνοντάς τους στο δημοτικό γήπεδο "Ανταγόρας", στο οποίο υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες, ελάχιστο νερό και δεν γίνεται καμία παροχή τροφίμων. Η πρωτοβουλία αυτή των τοπικών αρχών διεξήχθη χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας μιας οποιασδήποτε υποδομής για την υποδοχή των προσφύγων στο χώρο του γηπέδου».
Στην Αθήνα
Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται ν' αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως στον Ελαιώνα. Οι διαδικασίες υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης των κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί ενώ βρέθηκαν και 100 κλιματιστικά.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε πως αν η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρόσθετες ενισχύσεις θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget