Αλ. Τσίπρας: Πανηγυρίζει για το νέο μνημόνιο - Σπέρνει νέες αυταπάτες

Η κυβέρνηση καυχιέται για τη συμφωνία που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και δίνει έμφαση αφενός μεν στη λεγόμενη «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή», στην «ανάκαμψη και ανάπτυξη» και στο γεγονός ότι αυτή η συμφωνία «θα δώσει οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα». Όλα τα παραπάνω βέβαια, αφορούν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι το χτύπημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».Και τα λέει αυτά όταν ακριβώς αυτή η συμφωνία, προβλέπει σειρά μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ που κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι η συγκυβέρνηση επενδύει στον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στη πολιτική της κυβέρνησης, στην αναμονή ότι θα φέρουν κάποτε και φιλολαϊκά μέτρα, αποσιωπώντας ότι η πολιτική της στοχεύει στη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στην αναζωογόνηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στη συμμετοχή στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα: «Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης και ανοικοδόμησης της χώρας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από τη κρίση, αλλάζοντας όμως κι εμείς...»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- και στις αιτιάσεις που εκφράζονται από χώρες τις Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, που εμφανίζονται να θέλουν να παραπεμφθεί αργότερα η οριστικοποίηση της συμφωνίας και να προηγηθεί μια συμφωνία-«γέφυρα»: «Πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δε θα το καταφέρουν, η Ελλάδα δε θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν. Διότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει τη γρήγορη σύνταξη και ψήφιση του μνημονίου με τους εταίρους του, σαν επιτυχία ενάντια σε όσους εντός Ευρωζώνης έχουν σχέδια αναδιάταξης της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά αναφέρεται, στη κόντρα ανάμεσα σε Γερμανία-Γαλλία και τους δορυφόρους τους για τη «διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, που απηχεί και διαφορές στη διαχείριση για την ενίσχυση των μονοπωλίων ανάμεσα στην αυστηρή δημοσιονομική (Γερμανία) και την πιο χαλαρή πολιτική (Γαλλία). Δύο αντιλαϊκές πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου.
Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιό του, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη, και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη, που θέλει την Ευρώπη των λαών απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη». Ο ορισμός της διαστρέβλωσης και της πολιτικής απάτης συμπυκνώνεται μέσα σε αυτή τη φράση. Γιατί πράγματι οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες μέσα στην Ευρώπη είναι υπαρκτές και τεράστιες. Και πράγματι σε τέτοιες κόντρες έχει τη θέση της και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όλα αυτά όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα όποια μείγματα αστικής πολιτικής και συμφέροντα συγκρούονται έχουν στο στόχαστρό τους τον ίδιο το λαό και είναι επικίνδυνα για τους εργαζόμενους. Απόδειξη είναι, όσα έχει υλοποιήσει και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Απόδειξη είναι ότι στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ESM) έμειναν κυριολεκτικά έκθαμβοι από την προετοιμασία, την αρτιότητα και τις ουσιαστικές προτάσεις που έκαναν. Τόσο ώστε να συμφωνήσουν σε χρόνο ρεκόρ με όλους αυτούς που χαρακτήριζαν γεράκια των αγορών πριν μερικούς μήνες, στη νέα άγρια επίθεση σε βάρος του λαού.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget