Μέτρα μόνο για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας προβλέπει το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση»

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει στείλει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» που επιχειρεί να το παρουσιάσει ως τομή στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ προβλέπει μέτρα μόνο για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή και σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και το non-paper που κυκλοφόρησε χτες το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει μέτρα για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και μάλιστα σε συνδυασμό με «εισοδηματικά και περιουσιακά» κριτήρια που θα οριστούν στο μέλλον (!) με την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, παίζοντας έτσι με τον πόνο χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις συνθήκες...
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κύριες κατοικίες, που σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, δίνεται η δυνατότητα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε διακοπεί έως και την 31η Γενάρη του 2014 και η παροχή 300 kwh μηνιαίως δωρεάν έως το τέλος του 2015, με εισοδηματικά κριτήρια.
Δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ για το Δεκέμβρη του 2014, στο κοινωνικό τιμολόγιο ήταν ενταγμένα περίπου 600.000 νοικοκυριά. 
Για το επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, θα χορηγηθεί σε έως 30.000 νοικοκυριά, για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση για το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Το επίδομα δεν θα υπερβαίνει τα 70 ευρώ ανά άτομο, ούτε τα 220 ευρώ εάν πρόκειται για πολυμελή οικογένεια, χωρίς να προσδιορίζεται τι θεωρείται ως πολυμελής οικογένεια. Σε κάθε ποσό θα συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Το βοήθημα θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και θα αφορά νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους.
Η επιδότηση σίτισης, πάντα σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφορά μέχρι 300.000 φυσικά πρόσωπα (δηλαδή, πολύ μικρότερο αριθμό οικογενειών). Για την επιδότηση θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων από κάθε πηγή. Η επιδότηση θα παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης. Από τη συγκεκριμένη παροχή εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα για απόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας ή του θεματικού στόχου 9 των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποαπασχολούμενων και ανέργων η κυβέρνηση επιλέγει τη γνωστή πεπατημένη των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων. Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει την κατάργηση της προϋπόθεσης των ελάχιστων 100 ενσήμων (θυμίζουμε ότι η αύξηση από τα 50 στα 100 ένσημα έγινε τα προηγούμενα χρόνια και αποδείχτηκε καταστροφική για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων) προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η ρύθμιση της συγκυβέρνησης ουσιαστικά ανανεώνει τη ρύθμιση που προέβλεπε και ο νόμος Βρούτση της προηγούμενης κυβέρνησης για κατ' εξαίρεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος για ένα χρόνο σε όσους έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα. Για ένα χρόνο (29/2/2016) επίσης παρατείνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται ριζικά και η κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.
Η ίδια κάλυψη δίνεται και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ στις 3 Ιούλη 2014 και σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέχρι 28/2/2015 στους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς και τη δυνατότητα να μπορούν να νοσηλευθούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται άρθρα που αφορούν τη μεταφορά των μαθητώνΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία προβλέπουν μεν την παράταση των συμβάσεων της μεταφοράς των μαθητών, ωστόσο καλούνται οι Περιφέρειες να πληρώσουν ολόκληρο το κόστος.
Αναφέρονται ακόμα διατάξεις που προβλέπουν τη σύσταση Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς που θα υπάγεται και θα αναφέρεται στον υπουργό Επικρατείας. Ο υπουργός θα καθορίσει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της με την έκδοση και των κατάλληλων υπουργικών αποφάσεων. Περιέχεται ακόμα διάταξη για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας με «έργο» την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) κ.ά.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget