Σειρά δράσεων θα αναλάβει τοΣυνδικάτο Οικοδόμων ν. Λάρισας, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη της Διοίκησης, με θέμα «Πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και οι δράσεις του Συνδικάτου το επόμενο διάστημα».
Παρατίθεται η εισήγηση της συνέντευξης τύπου:
Την περίοδο που ζούμε έχουμε νέες πολιτικές εξελίξεις. Οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ως έκφραση κυρίως της απόρριψης από ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα της προηγούμενης αντιλαϊκής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και χαμηλών προσδοκιών για τις ανάγκες του λαού. Η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει τη λογική τις αναμονής στους εργαζόμενους, να παρουσιάσει κάποια μετρά - ψίχουλα για λίγους, ως φιλεργατική πολιτική, και να υποτάξει το σ.κ. στη δική της γενικότερη πολιτική.
Η εργατική τάξη πρέπει να ανασυγκροτήσει τα συνδικάτα της και να οργανώσει την πάλη της, χωρίς αναμονή και αυταπάτες, για τα ταξικά της συμφέροντα και όχι στο όνομα τάχα του εθνικού συμφέροντος, να στοιχίζεται κάτω από ξένες σημαίες για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όπως την καλούν σε πλατείες, η κυβέρνηση, καναλάρχες και αστοί.
Ούτε αξιοπρέπεια, ούτε τέλος στα βάσανα της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, θα βρουν οι άνεργοι, οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι μικροί ΕΒΕ και αγρότες, αγκαλιά με τους καναλάρχες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την κυβέρνηση και μέσα στην ΕΕ, που ευθύνονται για αυτά που ζούμε.
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι συνέπειες της ανεργίας είναι φανερές και μεγαλύτερες, κάθε μέρα που περνάει. Τα στοιχεία του ΙΚΑ φανερώνουν ότι η ανεργία οξύνεται συνολικά σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Από 170 χιλιάδες στο τέλος του 2004, οι οικοδόμοι μειώθηκαν στο τέλος του 2013 σε 32 χιλιάδες. Στη Λάρισα το 2008 έπαιρναν δωροαδειόσημο 6.985 οικοδόμοι, και τώρα στο τέλος του 2014, 1.846 οικοδόμοι με ποσό περίπου 200 ευρώ το τετράμηνο, που σημαίνει ελάχιστα μεροκάματα.
  • Η κατασκευή κατοικιών έχει φρακάρει. Με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειωμένος κατά 20,3% ο αριθμός αδειών τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι (55 άδειες σε όλη τη Θεσσαλία).
  • Τα δημόσια έργα προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, τα περισσότερα είναι στα τελειώματα, νέα δεν εξαγγέλλονται. Πανελλαδικά, Ιανουάριος 2014 - Νοέμβριος 2014, πτώση γενική 20%, και στη Θεσσαλία 31%.
  • Η ανεργία στον κλάδο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
  • Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία, πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι -με το τρίτο μνημόνιο- φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στην πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη, περιμένουν ακόμα δύο χρόνια βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, σύνταξη στα 62 χρόνια.
Υποχρεώνουν τους οικοδόμους να ανέβουν στο μαδέρι στα 60 - 62 χρόνια τους, με κίνδυνο της ζωής τους. Είναι φανερό, ότι από αυτή την πλευρά θα θρηνήσουμε θύματα. Κανένας οικοδόμος δεν μπορεί να δουλέψει σ' αυτή την ηλικία.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει κάποιου είδους ανάκαμψη (επανεκκίνηση έργων, δημοπράτηση και εξαγγελίες για νέα έργα), θα οξύνεται σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που λύνει τα χέρια των καπιταλιστών του χώρου.
Δεν πάει άλλο. Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα, είναι μονόδρομος.
Η εργατική τάξη, το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να αποκρούσει τα κάλπικα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο των εργαζομένων, και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, και όχι η κερδοφορία των καπιταλιστών. Είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι. Τον ένα κόσμο τον ζούμε. Ο άλλος σημαίνει άλλο δρόμο ανάπτυξης, που για τις κατασκευές είναι: εθνικός φορέας κατασκευών με εθνικοποίηση των βασικών τομέων παραγωγής (τσιμέντα - χάλυβα - αδρανή υλικά), κεντρικός σχεδιασμός και ιεράρχηση των έργων σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας να τα έχουν οι εργαζόμενοι, και όχι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες.
Οι οικοδόμοι θα δώσουν συνέχεια στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
1. Πέμπτη 19/2/2015 & ώρα 11.00 π.μ., σύσκεψη για την ανεργία - μέτρα προστασίας.
2. Πέμπτη 26/2/2015 & ώρα 11.00 π.μ., σύσκεψη για το ασφαλιστικό - ΙΚΑ.
3. Πέμπτη 26/2/2015 & ώρα 7.00 μ.μ., συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου (εισήγηση - πρόγραμμα δράσης).
4. Κυριακή 1/3/2015 & ώρα 9.30 π.μ., Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.