ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Διαδοχικές «εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων και... υποδόσεων

Θετική εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, πάνω στη βάση του αντιλαϊκού μπαράζ που ψηφίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή
Στην αναμενόμενη απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος προχώρησε χτες ηΟμάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι.
Την ίδια ώρα, η διαμόρφωση του συμπληρωματικού μνημονίου με την πλευρά της ΕΕ, η «έκθεση συμμόρφωσης» και μια σειρά από συνοδευτικά έγγραφα, για την επικύρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της υποδόσης, θα κατατεθούν προς κύρωση στα κοινοβούλια 5 κρατών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια στοΓιούρογκρουπ και στο διοικητικό συμβούλιο τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που συνεδριάζουν στις 16/6.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη της διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ, μετατίθενται για το Σεπτέμβρη, αλλά «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ενδεχόμενου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
«Μείγματα», «μεταρρυθμίσεις» και «κίνδυνοι»
Στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του«Brussels Economic Forum».
«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», ισχυρίστηκε, «σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα». Πρόσθεσε πως η σειρά των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος εστίασε στη ζωτική ανάγκη του κεφαλαίου για τόνωση των επενδύσεων, επισημαίνοντας πως τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια δανεισμού (της ΕΚΤ), από τα οποία ευνοούνται κάποιες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τις επενδύσεις. Πρότεινε, επίσης, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των ενισχυμένων μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε πως για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μεταρρυθμίσεις πλέον σημαίνουν «τιμωρία» και όχι «πρόοδο», λέγοντας ότι αυτό «πρέπει να αλλάξει». Σχετικά με την πορεία της «αξιολόγησης» του μνημονίου στην Ελλάδα, δήλωσε βέβαιος ότι «η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα».
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η ατελής νομισματική ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οικονομική ζημιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μια σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε.
«Ζεσταίνονται» οι πλειστηριασμοί
Στο μεταξύ, από την 1η Ιούνη ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση την εμπορική αξία,όπως προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψήφισε πέρσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με το ΠΔ, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος υποχρεούται να προσλάβει για το παραπάνω έργο πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ορίζοντας προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δόθηκε μια πρώτη διευκόλυνση στις τράπεζες για τη διενέργεια πλειστηριασμών με βάση την εμπορική τιμή, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής όπως ίσχυε.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget