Επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το προσφυγικό το οποίο αξιοποιείται στα γενικότερα γεωστρατηγικά παζάρια, αλλά και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τις επιδιώξεις των δύο αστικών τάξεων να προχωρήσουν οι μπίζνες στην περιοχή. Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν στο φόντο των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρακολούθησαν το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας – Ελλάδας.
Στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» δημοσιεύτηκε άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού που έχει τον τίτλο «Για μια νέα εποχή συνεργασίας» όπου περιγράφει τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την επίσκεψη «σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των σχέσεων» των δύο κρατών, ενώ αναφέρεται στις«κοινές προκλήσεις ασφάλειας» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να ενισχύσουν την εξουσία τους» σημειώνει χαρακτηριστικά την ώρα που εξελίσσεται μια πολυεπίπεδη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή.
Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθεί μια «ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των μεταναστών και έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο των προσφύγων σε τρίτες χώρες». Προσθέτει ότι «ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης, την εφαρμογή της μεταξύ μας διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής και για το πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε σε επίπεδο υπηρεσιών μετανάστευσης, αστυνομίας και ακτοφυλακής». Επίσης δεσμεύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Για το Κυπριακό κάνει λόγο για την ανάγκη «βιώσιμης λύσης» στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Αναν. Σαν προϋπόθεση ασφάλειας στην περιοχή - ώστε οι μπίζνες του κεφαλαίου να μην κινδυνεύουν από αναταράξεις - θέτει την άρση της απειλής πολέμου και το σταμάτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή προσθέτει πως ένα απ' τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής του ήταν η συμφωνία με την Τουρκία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget