«Μπροστάρισσα» στο νέο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρέθηκε χτες στο Παρίσι, μιλώντας για «αλληλεγγύη και αύξηση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά του εξτρεμισμού»
  • Πάνω από 110.000 στρατιώτες και μέλη σωμάτων ασφαλείας έχουν ακροβολιστεί σε Παρίσι και άλλες πόλεις
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» διεκδικεί η Γαλλία, η οποία τη Δευτέρα έγινε η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, ζήτημα που εγκρίθηκε ομόφωνα (βλέπε σελ. 5).
Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ανήγγειλε τις νέες αεροπορικές επιθέσεις γαλλικών μαχητικών στη Ράκα της Συρίας - προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» - λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε, όπως ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το νόημα της μετάβασης του Προέδρου την επόμενη βδομάδα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Στο μεταξύ, στο Παρίσι έφτασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε μια επίσκεψη που ονομάστηκε «άμεση έκφραση αλληλεγγύης». Μετά από συνάντηση που είχε με τον Φρ. Ολάντ, ο Κέρι υπογράμμισε, αναφερόμενος στην «καταπολέμηση των τρομοκρατών», ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην αύξηση των προσπαθειών μας... Ολα όσα έγιναν στην Αίγυπτο, στην Αγκυρα της Τουρκίας, οι επιθέσεις τώρα στο Παρίσι (δείχνουν ότι) πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες να τους χτυπήσουμε στον πυρήνα όπου σχεδιάζουν αυτά τα πράγματα».
Στρατοκρατούμενες πόλεις και «κατανόηση» ΕΕ
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης και του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις στρατοκρατούνται.
Σήμερα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει παράταση κατά τρεις μήνες της ισχύος του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα βρεθεί και στο επίκεντρο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκινά το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων,Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισε αμέσως ότι συμφωνεί με την αναθεώρηση και ότι το κόμμα του σύντομα θα καταθέσει δικές του προτάσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, σημείωσε χτες ότι πάνω από 115.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (στρατού, χωροφυλακής και αστυνομίας) έχουν ακροβολιστεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, για την «εγγύηση της ασφάλειας». Ενώ πρόσθεσε ότι θα «δοθεί ώθηση» και για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν, ο Ολάντ είχε αναγγείλει τον τερματισμό της μείωσης των εργαζομένων στο υπουργείο Αμυνας και σταδιακή, νέα αύξηση των θέσεων σε αστυνομία και χωροφυλακή.
Οι έρευνες
Οσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών των δραστών και του ενός που θεωρείται ότι έχει διαφύγει, αυτές εξαπλώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. Χτες το μεσημέρι, «Μοντ» και «Φιγκαρό» μετέδωσαν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαφεύγει και δεύτερο άτομο που πήρε μέρος στις επιθέσεις. Μετά το βορειοανατολικό προάστιο Μπομπινί του Παρισιού όπου προχτές είχε εντοπιστεί κρησφύγετο (όπως λέγεται) των δραστών, χτες ένας αντίστοιχος χώρος λέγεται ότι εντοπίστηκε και στο νοτιοανατολικό προάστιο Αλφορτβιγ. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, έγιναν ακόμα 128 έρευνες σε διάφορα σημεία της επικράτειας.
Στο Βέλγιο, το «επίπεδο συναγερμού» ανέβηκε χτες περισσότερο, επειδή, όπως δήλωσαν οι αρχές, δεν εντοπίστηκε ακόμα ο φερόμενος ως ένας από τους «εγκεφάλους» των επιθέσεων, 26χρονος Γάλλος υπήκοος Σάλαχ Αμπντεσλάμ.
Τέλος, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς επέδρασε η συνεργασία των Μυστικών Υπηρεσιών διαφόρων χωρών στην έγκαιρη παρέμβαση των αρχών. Πρώην και νυν στελέχη τέτοιων υπηρεσιών από πολλές χώρες αναλύουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνεργασία (π.χ. με τη CIA), παρατηρώντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ατόνησε, ειδικά μετά από τις αποκαλύψεις για το πώς ο ένας «εταίρος» παρακολουθούσε τον άλλο, ως έκφραση και των ανταγωνισμών που οξύνονται.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ειδικές συστάσεις ανά χώρα για τους κρατικούς προϋπολογισμούς
Ιταλία, Λιθουανία, Αυστρία και Ισπανία κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ με τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2016, ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, ενώ και η Γαλλία πιθανόν να μην επιτύχει κάποιους από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν, τοκόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως «ειδική περίπτωση» και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα. Οπως σημειώνει, θα παρακολουθήσει την κατάσταση στενά για να καθορίσει ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.
Οι παραπάνω επισημάνσεις αφορούν στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου». Από τη συγκεκριμένη διαδικασία «εξαιρούνται» η Ελλάδα και η Κύπρος, που έτσι κι αλλιώς υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν:
-- Γαλλία:«Αν και ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει συσταθεί στη χώρα προβλέπεται να επιτευχθεί το 2016, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει κινδύνους όσον αφορά τη συμμόρφωση». Η Κομισιόν ζητά από τις γαλλικές αρχές να λάβουν «τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού» του 2016, ώστε αυτός να είναι εναρμονισμένος με τους κανόνες της ΕΕ. Χωρίς αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές της, η Γαλλία αναμένεται να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ το 2017.
-- Ισπανία: Το σχέδιο προϋπολογισμού«διαπιστώθηκε ότι θέτει τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για το 2016».Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται να επιτευχθούν ούτε η συσταθείσα δημοσιονομική προσπάθεια, ούτε ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2016.
-- Ιταλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού κινδυνεύει να μην είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή, ζητώντας και από την Ιταλία να λάβει τα «αναγκαία μέτρα» για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016. Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Μάη, αν μπορεί να δοθεί στην Ιταλία κάποιο περιθώριο στον προϋπολογισμό της για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
-- Πορτογαλία: Δεν έχει υποβάλει προσχέδιο προϋπολογισμού και καλείται να το πράξει το «ταχύτερο δυνατό».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός,Μ. Βαλς, τόνισε ότι θα υπάρξει «κατ΄ανάγκην υπέρβαση» των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών»και η Κομισιόν «πρέπει να το κατανοήσει».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως ο γαλλικός προϋπολογισμός θα επαναξιολογηθεί, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πιθανής «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας απάντησε - σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Μοντ» - ότι οι Βρυξέλλες θα δείξουν κατανόηση και ότι αντιλαμβάνονται την «προτεραιότητα» που η Γαλλία έδωσε «στην ασφάλεια».

ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ βομβαρδισμών
Δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τους συμμάχους τους, αλλά και τη Ρωσία, αύξησαν, χτες, εκ νέου την πίεση που ασκούν παράλληλα στα πεδία της διπλωματίας και στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών.
Η Ρωσία εξαπέλυσε χτες βομβαρδισμούς στη λεγόμενη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, στη Ράκα, και στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, χρησιμοποιώντας και υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπουTu-160 Tu-95 και πυραύλους «Κρουζ»,έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τις ΗΠΑ για τα σχέδιά τους, επικοινωνώντας με την αεροπορική βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ. Επιπροσθέτως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva» να συνεργαστεί με το γαλλικό στρατό όσον αφορά στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, λίγα 24ωρα προτού ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ, συναντηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα με τους ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ με στόχο ένα μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ».
Παράλληλα, γαλλικά βομβαρδιστικά επανέλαβαν και χτες τα ξημερώματα τους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα, ενώ την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως θα αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ανατολική Μεσόγειο, και όχι για τον Περσικό Κόλπο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που διαθέτει μεταξύ άλλων 26 βομβαρδιστικά τα οποία λέγεται πως θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει το Παρίσι στη βόρεια Συρία.
Στοιχείο κλιμάκωσης των ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία αποτελεί και η χτεσινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Τουρκία, «κλείνουν» τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία για να κλείσουν τις οδούς λαθρεμπορίου καυσίμων, όπλων και μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Κέρι, μιλώντας στο CNN, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνον ότι έχει ήδη σφραγιστεί το 75% της τουρκο-συριακής μεθορίου και απομένουν ακόμη άλλα 98 χλμ.
Αυτή δεν ήταν η μόνη δήλωση που δημιούργησε αίσθηση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που μετέβη χτες στο Παρίσι, για να εκφράσει τη συμπαράστασή στου στην κυβέρνηση Ολάντ, καθώς προέβλεψε ότι «η Συρία απέχει τρεις, τέσσερις ή πέντε βδομάδες από μία μεγάλη πολιτική μετάβαση μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρουσιάζεται τώρα μία μεγάλη ευκαιρία», για να αρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Συρία και να τεθεί σε ισχύ μία εκεχειρία. Δεν παρέλειψε να εκφράσει ικανοποίηση, επειδή πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη Συρία συμμετέχουν ταυτόχρονα, η Ρωσία και το Ιράν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η χτεσινή εμφάνιση του βασιλιά της Ιορδανίας,Αμπντάλα Β', στο Κοσσυφοπέδιο και η δήλωσή του ότι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με«έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget