ΚΥΠΡΙΑΚΟ Την Παρασκευή η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών

Εντείνεται η επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να επενδύσουν τις ελπίδες τους σε «παζάρια» με οδηγό μονοπωλιακά συμφέροντα
Την Παρασκευή θα γίνει η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι επαφές των δύο διαπραγματευτικών ομάδων. Χτες, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πάνω από τέσσερις ώρες, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το περιουσιακό, το εδαφικό και τον τρόπο διακυβέρνησης.
Στο μεταξύ, είναι διαρκή τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους και τη διενέργεια δημοψηφίσματος τους επόμενους μήνες, αφενός αναδεικνύοντας την ένταση των διεργασιών γύρω από ένα ζήτημα που συνδέεται με πολλούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου ενισχύοντας τις αυταπάτες του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ότι είναι δυνατόν να προκόψει η πατρίδα του μέσα από διαπραγματεύσεις που καθορίζουν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και αφορούν «εναλλακτικές» αντιλαϊκές συμμαχίες στη σφυρηλάτηση των οποίων πρωτοστατεί και η κυπριακή αστική τάξη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακιντζί δήλωσε από την κατεχόμενη Λευκωσία ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση για «μόνιμη ειρήνη», που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, έχουν δικαίωμα να υπάρχουν στην Κύπρο ως ισότιμοι εταίροι, κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί από διεθνείς φορείς. Η παράταση της μη λύσης δεν ωφέλησε κανέναν, πρόσθεσε ο Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, που είναι σε εξέλιξη με την υποστήριξη της Τουρκίας, θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, σε μια περίοδο που μια σειρά επιχειρηματικά επιτελεία στέλνουν συνεχή μηνύματα για τις προοπτικές που θα ανοίξει σε διάφορες μπίζνες μια «επανενωμένη» Κύπρος.
Στην Αγκυρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν, αυτή τη φορά στη «Μιλιέτ» (πάλι ανώνυμα), πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται έτσι ώστε να καταλήξουν το αργότερο στις αρχές της επόμενης χρονιάς. «Η πραγματικότητα είναι με το μέρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, η νομιμότητα με το μέρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος, αλλά αυτά δεν είναι δυνατόν να τα κρατά κανείς ξεχωριστά επ' αόριστον». «Στην Κύπρο, αν δε συζητείται μια λύση ενός κράτους, θα συζητείται μια λύση δύο κρατών. Ο Αναστασιάδης το βλέπει αυτό και άρχισε διαπραγματεύσεις στη βάση της ισότητας των δύο κοινοτήτων. Μπήκαν στα θέματα ουσίας και προχωρούν. Οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν προς το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει το τελικό πάρε - δώσε» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, η «λύση» του Κυπριακού συνδέεται σταθερά με τη βελτίωση των σχέσεων Αγκυρας - Βρυξελλών και γενικά της Δύσης, ζήτημα που η Τουρκία «σταθμίζει» με όλο και μεγαλύτερη προσοχή, δεδομένων των σχεδιασμών της να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο ανακατατάξεων που κυοφορεί η κρίση στην Ουκρανία, η όξυνση των σχέσεων Ρωσίας - Δύσης κ.τ.λ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,πραγματοποιεί από σήμερα 7 Ιούλη μέχρι και τις 9 Ιούλη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, «η επίσκεψη εντάσσεται στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών της σχέσεων με τις χώρες της Ασίας, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με αυτές τις χώρες σε πολυμερές επίπεδο για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με χώρες της Ασίας καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων». Στις επαφές με τους εκπροσώπους της ιαπωνικής κυβέρνησης, θα συζητηθούν και οι σχέσεις Ιαπωνίας - ΕΕ, αλλά και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget