Η επιβράδυνση της μεταποίησης σε Ευρωζώνη και Κίνα αυξάνει τους φόβους για νέο κύκλο κρίσης

Μικρή επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στηνΕυρωζώνη τον Σεπτέμβρη, λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών και της παραγωγής, παρότι οι επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να μειώνουν τις τιμές τους, βάσει έρευνας της εταιρίας «Markit».
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η «Markit» για τον Σεπτέμβρη, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 52,0 μονάδες, δηλαδή λίγο πάνω από τις 50 μονάδες, που είναι το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης παραγωγής, που θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, υποχώρησε στις 53,4 μονάδες από τις 53,9, χαμηλότερα από την αρχική τιμή των 53,5 μονάδων. Μειωμένος ήταν και ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό.
«Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας και τη σημαντική συναλλαγματική υποτίμηση, ο κλάδος μεταποίησης δεν καταφέρνει να επιτύχει σημαντική δυναμική ανάπτυξης και κινδυνεύει μάλιστα να βρεθεί και πάλι σε στασιμότητα», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη «Markit».
Επιβράδυνση και στην Κίνα
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κίνα, όπου ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε και πάλι τον Σεπτέμβρη, λόγω της μείωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, τροφοδοτώντας φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ίσως επιβραδύνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι εκτιμάται.
Σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η δραστηριότητα στα μεγαλύτερα κρατικά εργοστάσια συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Αύγουστο.
Ο PMI ανήλθε στο 49,8 τον Σεπτέμβρη από το 49,7 του προηγούμενου μήνα, αλλά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Παράλληλα, η έρευνα της «Caixin/Markit» που επικεντρώνεται σε μικρά εργοστάσια, υπέδειξε ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση, με τον PMI να υποχωρεί στο 47,2, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτη του 2009.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget