Άξονες και συνεργασία για λογαριασμό του κεφαλαίου

Nα κρατήσουν «ανοιχτούς» διαύλους επικοινωνίας για να προχωρήσουν οι μπίζνες στην περιοχή επιδιώκουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των αντιφατικών σχέσεων που διέπουν τις αστικές τάξεις των δύο χωρών (σύγκρουσης και συνεργασίας), ενώ παράλληλα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, συμμετέχοντας σε έναν άξονα που λειτουργεί ανταγωνιστικά με την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας «υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Η θέση αυτή διατυπώνεται τη στιγμή που μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα «σπρώχνουν» για να υπάρξει μια οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι συνομιλίες για την «επίλυση» του Κυπριακού έχουν ως άξονά τους διχοτομικές λογικές για δύο «συνιστώντα κράτη».
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Επίσης, συζήτησαν για την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του Πολιτισμού και των μεταφορών, προφανώς για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές συμπράξεις.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες -μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης ειδικά της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».
Η συζήτησε επικεντρώθηκε και στην προοπτική συνέχισης των τριμερών επαφών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων.
Οι επαφές Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι. «Στη συνάντηση αναδείχτηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου», αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο χωρών προσδοκούν σημαντικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο για να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget