ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ» Βροντοφώναξαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά (VIDEO

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», διεκδικώντας το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο πλευρό τους βρέθηκε τοΣυνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο κήρυξε στάση εργασίας (11.30 π.μ. μέχρι λήξη της βάρδιας) για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και κάλεσε στη συγκέντρωση από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «Πεντάμηνα».
Στη συνάντηση που έγινε νωρίτερα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου επικαλέστηκε νομικά κωλύματα λόγω των οποίων δεν μπορεί να παραμείνουν οι πενταμηνίτες στη δουλειά. «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με εμάς, μας είπε, αλλά αυτό το ακούσαμε και το Σεπτέμβρη, όταν ήμασταν πάλι εδώ διεκδικώντας το δικαίωμα στην άδεια», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και υπογράμμισαν πως ο αγώνας συνεχίζεται.
Έξω από το υπουργείο η κινητοποίηση συναντήθηκε με τους απεργούς των συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα», που βρίσκονται σήμερα στη 13η συνεχόμενη μέρα απεργίας, αντιμετωπίζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστολή και τις συλλήψεις. Οι απεργοί έχουν συγκεντρωθεί με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα τριμερή.
Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Γιάννης Τζαβάρας που πήρε το λόγο εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργατών στον «Ζούρα» στον αγώνα που δίνουν οι «πενταμηνίτες» για το δικαίωμα στη δουλειά. Μετέφερε τα αιτήματα της πολυήμερης απεργίας, την καταστολή με την οποία έχουν απαντήσει εργοδοσία και κυβέρνηση, αλλά και τη συμπαράσταση που έχουν εκφράσει σωματεία και μαζικοί φορείς.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Εργασίας έγιναν ομιλίες.
«Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Βασίλης Στυλιάρας, μέλος της Επιτροπής, απαιτώντας να μη βρεθεί κανένας «πενταμηνίτης» ξανά στην ανεργία με τη λήξη του προγράμματος και μεταφέροντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. «Δεν είναι αγώνας μόνο για τους "πενταμηνιτες", αλλά για όλους τους εργαζόμενους», σημείωσε και υπογράμμισε τις τεράστιες ελλείψεις των δήμων σε προσωπικό.
Εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ μίλησε ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Δασκαλάκης. «Η ενότητα όλων των εργαζομένων, η ενότητα της τάξης μας, δεν είναι σύνθημα, αλλά προσανατολισμός δράσης για το Συνδικάτο», τόνισε και υπενθύμισε την πείρα από τους αγώνες που οργάνωσαν Συνδικάτο και Επιτροπές στα πεντάμηνα τους τελευταίους μήνες. Αναφέρθηκε στις σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Ρ. Αντωνόπουλου που επικαλέστηκε νομικό κώλυμα για την παραμονή των «πενταμηνιτών» στη δουλειά και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα, διεκδικώντας όχι απλά μια παράταση στο πρόγραμμα, αλλά το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους να ενώσουν τα αιτήματά τους με τα αιτήματα όλων των κλάδων, παίρνοντας μέρος στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «Πεντάμηνα» πραγματοποίησε στάση εργασίας και συγκέντρωση νωρίς το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Στο κάλεσμα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η λογική από δημάρχους και ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις της παράτασης των προγραμμάτων και όχι της παραμονής με μόνιμη και σταθερή εργασία είναι στη λογική της κυβέρνησης να λειτουργούν οι δήμοι με προγράμματα φτώχειας και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Οποιαδήποτε άλλη λογική εκτός από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους δημιουργεί αυταπάτες».

Στην Πάτρα

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε επίσης στην Πάτρα από το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα». Το σωματείο πραγματοποίησε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων και το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πατρέων.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας προχώρησαν και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ με αίτημα την επικόλληση των ενσήμων προκειμένου να μπορούν οι «πενταμηνίτες» να θεωρούν τα βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Νωρίτερα στη συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαίτησαν την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι και η δημοτική αρχή τάσσεται υπέρ της παραμονής τους και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την εργασία. Το θέμα πρέπει να λυθεί πριν από τα Χριστούγεννα για να μην περάσουν μαύρες γιορτές οι εργαζόμενοι και οι οικόγενειές τους. Και τρόπος και λεφτά υπάρχουν, διεμήνυσαν.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget