ΣΥΡΙΑ «Πλήρης» η συνεργασία με τη Ρωσία

«Η συνεργασία Συρίας - Ρωσίας πάνω στην αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πλήρης» σημείωσε χτες από τη Μόσχα ο Σύρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, τονίζοντας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία κατάφερε «όσα δεν κατάφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τους τελευταίους 18 μήνες».
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των ρωσικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ο Μοάλεμ υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, καταστράφηκαν πάνω από 1.000 τάνκερ που είχαν κλαπεί από συριακές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, εκατοντάδες βυτιοφόρα και αποθήκες πετρελαίου υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από την Τουρκία ως «έγκλημα πολέμου» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των συριακών αρχών στο λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας για την υποστήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Στο μέτωπο των συγκρούσεων, οι Ρώσοι συνέχισαν με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα στόχων κατά των τζιχαντιστών κυρίως σε Λατάκεια και Ιντλίμπ, αλλά και κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου χτυπήθηκε κομβόι τουρκικών φορτηγών που φέρεται πως μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια», με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10.
Το ίδιο 24ωρο, συριακές στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως οι δυνάμεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών χρησιμοποιούν, μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία από τις 30 Σεπτέμβρη, «όλο και περισσότερο αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής ΤΟW», κυρίως μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα, προσθέτοντας ότι αυτοί αγοράστηκαν με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας και μεταφέρθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες της Συρίας μέσω Τουρκίας.
Συμφωνία Λαβρόφ - Μογκερίνι για συνέχιση των παζαριών
Στο σύνθετο μέτωπο των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχετικά με την πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη Βιέννη για τον τερματισμό της σύρραξης, είχαμε χτες βράδυ την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη Συρία και «διαφύλαξης του διπλωματικού πλαισίου» που δημιουργήθηκε στη Βιέννη.
Μερικές ώρες πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε σημειώσει στη διάρκεια ομιλίας της στην Κάτω Ομοσπονδιακή Βουλή πως «στη Συρία ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο με πολιτική λύση».
Απειλές και κατά της Ελλάδας σε νέο βίντεο τζιχαντιστών

Απειλές κατά 60 χωρών που συμμετέχουν ή βοηθούν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκτόξευσαν χτες σε διάφορες γλώσσες οι ισλαμιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», δημοσιοποιώντας νέο βίντεο. Με στιλ σκηνοθεσίας που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε διαφημιστικό χολιγουντιανής ταινίας και μιλιταριστικού βιντεοπαιχνιδιού σε κονσόλα, οι τζιχαντιστές προκαλούν και το στρατό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «έχει χάσει το ηθικό του από τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget