ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στη συζήτηση Δραγασάκη, Κατρούγκαλου, Ράιντερ

Η συνεισφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην αφαίρεση επιπλέον ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με το γενικό διευθυντή της ΟργάνωσηςΓκι Ράιντερ.
Στις δηλώσεις του ο Γκι Ράιντερ έκανε σαφές πως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνταξιοδοτικός νόμος και φυσικά το Ασφαλιστικό κυριάρχησαν στη συζήτηση, λέγοντας ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε σοβαρά ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και το θέμα των συντάξεων». Επιβεβαίωσε ότι σκοπός της ILO είναι να ρίξει νερό στο μύλο των αντεργατικών και αντασφαλιστικών αλλαγών, ανακυκλώνοντας τα κυβερνητικά προσχήματα περί βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι «στο συνταξιοδοτικό σύστημα οι τυχόν μεταρρυθμίσεις, που θα πραγματοποιηθούν, πρέπει να το καταστήσουν βιώσιμο».
Πρόσθεσε ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αποδίδει μέγιστη σημασία στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου», ζητώντας επί της ουσίας ένα διάλογο-παρωδία όπου η συζήτηση θα είναι πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Εμφανώς ικανοποιημένος ήταν στις δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «μία σχέση στρατηγική» της κυβέρνησης με την ILO, η οποία το τελευταίο διάστημα «μας έχει βοηθήσει καθοριστικά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και γνωστοποίησε ότι «έχει αποστείλει τη δική της ομάδα για να μας βοηθήσει στο να καθορίσουμε τεχνικά θέματα που αφορούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων».
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές», δηλαδή με βάση τη «Λευκή» και «Πράσινη Βίβλο» της ΕΕ που είναι η αιχμή του δόρατος στην επίθεση σε βάρος των σταθερών και με δικαιώματα εργασιακών σχέσεων.

Προγράμματα φτηνής εργασίας

Η φτηνή εργασία μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων και «κοινωνικής οικονομίας» συζητήθηκαν στη συνάντηση, με τον Γκι Ράιντερ να δηλώνει «συζητήσαμε συγκεκριμένα με τον υπουργό και τις αναπληρώτριες υπουργούς θέματα δημοσίων προγραμμάτων απασχόλησης ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να βρουν εργασία στην Ελλάδα, θέματα κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί».
Ανάλογη αναφορά γίνεται και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Γίνεται λόγος για «την αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που ευνοούν την κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή.
Την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν να κινητοποιήσουμε αδρανείς πόρους και να τους διοχετεύσουμε προς την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».
Η περιβόητη «κοινωνική οικονομία» εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που είναι όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας.

Επιπλέον διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας. Εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»).

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget