ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ Ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων με αιχμή το φυσικό αέριο

Την πρόθεση τους να ενισχύσουν τη συνεργασία προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων των δύο χωρών, διακύρηξαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο ισραηλινός ομόλογος του Μπ. Νετανιάχου, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ισραήλ.
Αιχμή αυτής της συνεργασίας θα είναι ο τομέας της ενέργειας και ειδικά το φυσικό αέριο. 
Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε το ισραηλινό κράτος «φίλο» και «εταίρο». Μετά από αυτές τις προκλητικές φιλοφρονήσεις, ανέφερε ότι ανοίγονται «τεράστιες ευκαιρίες» για ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επικεντρώνοντας στην έρευνα, την εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Επίσης, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν «σημαντικά βήματα» ενίσχυσης των επενδύσεων, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρηματικών ομίλων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική τροχιά στρατηγικής συνεργασίας» είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τομείς που αυτή η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα γίνει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει έναν άξονα με το Ισραήλ, στα πλαίσια της προσπάθειας της ελληνικής αστικής τάξης να ενισχύσει την θέση της στην περιοχή. Όμως, αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Η συνεργασία με το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στον στρατιωτικό τομέα, με βάση τις αποφάσεις που έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατηρεί σε ισχύ.

Τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, στο όνομα της αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να υιοθετήσει μέχρι κεραίας τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, μιλώντας για την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του τζιχαντισμού». Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες της Βιέννης. (σ.σ. στη Βιέννη έγινε μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά της λείας).
Στη συνάντηση τέθηκε και το Παλαιστινιακό, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι προβληματισμένος για το αδιέξοδο και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, εντελώς προκλητικά ακολούθησε τη λογική των «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε ένα κράτος- δολοφόνο όπως το Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό. «Τονίσαμε την κάθετη αντίθεση μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από τη μία αλλά και στη βία κατά αμάχων από την άλλη» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο εποικοδομητικό προκειμένου να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου» πρόσθεσε, αναμασώντας τις γνωστές διακηρύξεις για τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσει τον ρόλο της σε μια σειρά ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έκανε λόγο για «πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία», επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε την ελληνική οικονομία», είπε, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα αντιλαϊκά μέτρα που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές. «Θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει» συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget