Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Μέχρι χτες, η μόνη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είχε «περάσει» από ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για προχτεσινοβραδινές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ν. Κοτζιάς «με τους ομολόγους του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, της Γερμανίας, κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου».
Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται πως στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Σ. Λαβρόφ ήταν «το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός και τόνισε τη σημασία που έχει, αυτή τη στιγμή, η αποκλιμάκωση της έντασης και η αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία απ' όλες τις πλευρές. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τη γενικότερη κατάσταση στη Συρία και ο κ. Κοτζιάς τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος».
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υπουργός επικοινώνησε «αμέσως μετά» με τον Τούρκο ομόλογό του. Περιεχόμενο της συζήτησης, όμως, ήταν μόνο η έκφραση συγχαρητηρίων «για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας», «μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη» Τσίπρα στην Τουρκία, ενώ οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στην προγραμματισμένη για τις 2 Δεκέμβρη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στην τρίτη κατά σειρά συνομιλία που είχε ο υπουργός, αυτή τη φορά με το Γερμανό ομόλογό του, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους «επέστρεψε» ως θέμα συζήτησης, αφού «αξιολογήθηκε η περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους», ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται «ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης» και εξέφρασαν την «κοινή στήριξή τους στις συνομιλίες της Βιέννης». Ακόμα, «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν».
Με λίγα λόγια, ο υπουργός είχε τρεις συνομιλίες και στη μοναδική στην οποία δεν έθιξε καθόλου τις εξελίξεις στα τουρκο-συριακά σύνορα, ήταν σε αυτή με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής συνομιλίας, ο Λαβρόφ βρήκε ευκαιρία να εκφράσει και τη ...ρωσική κατανόηση για τις διαρκείς τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, κάτι που μνημόνευσε και σε χτεσινή του συνέντευξη Τύπου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget