ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Απέφυγε συγκεκριμένες απαντήσεις ο υπουργός (VIDEO)

Οι μεγάλες ζημιές από το σεισμό που έπληξε τη Λευκάδα και οι εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που αρνούνται να προχωρήσουν σε έργα αντισεισμικής θωράκισης, αναδείχθηκαν από Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Λευκάδας, που συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε ότι και ο σεισμός στη Λευκάδα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα καθώς δεν επιφέρουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.
Ο Στ. Τάσσος απαίτησε άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπλήκτων και αποκατάστασης των ζημιών, που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν:
- Διασφάλιση στέγασης - σίτισης - ύδρευσης - ηλεκτροδότησης των πληγέντων κατοίκων και στήριξή τους με έκτακτο επίδομα - επιδότηση ενοικίου.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους του νομού, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες.
- Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.
- Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
- Μέτρα πρόληψης και ελέγχους σε όλα τα δημόσια, αλλά και τα ιδιωτικά κτίρια, καθώς και εκπόνηση μελετών για τη διασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισής τους.
Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που έβαλε ο κομμουνιστής βουλευτής, σε μία προσπάθεια να καλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποζημιώσει τους πληγέντες και να προχωρήσει στα κατάλληλα έργα υποδομής.
Ιδιαιτέρως προκλητικά ανέφερε μάλιστα ότι δεν φταίει η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές «που έγινε σεισμός και σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι», ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, κάτι που απέδωσε στην «οικονομική κατάσταση».
Αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι θα κινηθούν σε τρεις άξονες: Στην παράταση των προθεσμιών καταβολής φόρων, «για να μην έχουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις» όπως εξήγησε, σε απαλλαγές από την καταβολή ΕΝΦΙΑ (για λιγοστές περιπτώσεις όπως άφησε να εννοηθεί) και στην απαλλαγή του δήμου και της Περιφέρειας από την πληρωμή του ΦΠΑ για έργα αποκατάστασης.
Ανταπαντώντας, ο Σταύρος Τάσσος σημείωσε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους θανάτους από το σεισμό είναι μεγάλες και υπαρκτές, καθώς αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ίσως δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα», ο Σταύρος Τάσσος σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα μόνο για το λαό, καθώς την ίδια ώρα «οι εφοπλιστές απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές». Σχετικά με τη δικαιολογία περί οικονομικών δυσκολιών, είπε ότι χρήματα για αντισεισμικά έργα δεν υπάρχουν γιατί δεν είναι επιλέξιμα, καθώς στο σύστημα που ζούμε κριτήριο είναι το κέρδος και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget