Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ΠΝΠ - Καταψήφισε το ΚΚΕ (VIDEO)

Με 156 ψήφους «υπέρ» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και 104 «κατά», ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν το ΚΚΕ και η ΝΔ. Η συζήτηση και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκαν σε μία και μόνο συνεδρίαση, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε συνοπτικές διαδικασίες.
Η κυβέρνηση δεν απάντησε αν η ΠΝΠ ήταν απαίτηση της τρόικας και γιατί εξαιρέθηκαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες επισήμανε σε παρέμβασή λίγο πριν την ψηφοφορία οΝίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε εσωτερικό δανεισμό όχι για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά για να εξασφαλιστεί η πληρωμή στο διηνεκές το κρατικό χρέος. Υπενθύμισε ακόμα ότι με την προηγούμενη ΠΝΠ χαρίστηκαν φορολογικά χρέη και παραβιάσεις στο κεφάλαιο «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση λέει στον κόσμο πλήρωσε και την τελευταία σου δεκάρα» όπως είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι ανοίγει ο δρόμος για την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και την γενίκευση της ανταποδοτικότητας (Δείτε εδώ video)
Να σταματήσει τώρα η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων φορέων του δημοσίου, να μην εφαρμοσθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τόνισε στη συζήτηση ο Σάκης Βαρδαλήςβουλευτής του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι πρέπει να επιστραφούν όσα χρήματα δεσμεύτηκαν και να αποκατασταθούν απώλειες όπως πχ των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση να μην διανοηθεί να εφαρμόσει πειθαρχικές διώξεις σε όσους δεν εφαρμόσου την ΠΝΠ, η οποία όπως είπε θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα διότι θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα προς τους Δήμου, θα μειωθούν περαιτέρω οι επιχορηγήσεις προς τους φορείς του δημοσίου και θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) στην Τοπική Διοίκηση. (Δείτε εδώ video) 
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία, καταφεύγοντας σε κοκορομαχίες επί της διαδικασίας και προσωπικές αντεγκλήσεις, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι πρέπει να συζητηθεί η ουσία. 
Στην αρχή της συζήτησης, η ΝΔ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης, υποστήριξε ότι η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των δήμων και γιατί το θέμα που αφορά δε συνιστά έκτακτη περίσταση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ακολουθώντας τα ίδιας κοπής επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν απαραίτητη για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε αιτήσεις αντισυνταγματικότητας και η ΝΔ τις απέρριπτε. «Άλλαξαν ρόλο οι πρωταγωνιστές», ανέφερε, προσθέτοντας πως «το ζήτημα είναι να συζητήσουμε την ουσία του ζητήματος».
Όπως είπε, «η κυβέρνηση προχωρά στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που αφορούν τις δανειακές συμβάσεις και το κρατικό χρέος σε βάρος των λαϊκών αναγκών».
Νωρίτερα, στήθηκε θεατρική παράσταση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εξυπηρετεί τις θέσεις των δανειστών, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει. Τελικά η ΝΔ παρέμεινε στην αίθουσα, καθώς ο Ν. Βούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό της ΝΔ και οι διαφωνίες τους είναι πολιτικές.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας επί της διαδικασίας, στην αρχή της συζήτησης, τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας (δείτε ΕΔΩ το video).
«Η διαδικασία αποδεικνύει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει, όχι μόνο στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή, το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε. «Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου νομοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανέβαλε με διάφορα προσχήματα να φέρει για επικύρωση στη Βουλή την προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διαγράφει πρόστιμα από φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Επίσης, χαρακτήρισε «κροκοδείλια δάκρυα» τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, επισημαίνοντας ότι τα ίδια έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget