Νεπάλ: Πάνω από 3.200 οι νεκροί από το φονικό σεισμό, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό

Ξεπερνούν τους 3.200 οι νεκροί και τους 6.500 οι τραυματίες του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που κατέστρεψε το Σάββατο μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Νεπάλ,Κατμαντού και σημαντικό τμήμα του δυτικού τμήματος της ορεινής χώρας. Ωστόσο, οι νεπαλέζικες αρχές εκφράζουν φόβο πως ο ήδη υψηλός αριθμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού θα αυξηθεί δραματικά και άλλο μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, ιδιαίτερα όταν τα σωστικά συνεργεία καταφθάσουν στις δυτικές ορεινές, αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας όπου δεκάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες, χωριά έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων.
Στο νεότερο απολογισμό των θυμάτων του σεισμού στο Νεπάλ δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 60 άλλοι άνθρωποι που πέθαναν σε μεθοριακές περιοχές της Ινδίας και οι πάνω από 20 που σκοτώθηκαν στο Θιβέτ της Κίνας από τον ίδιο καταστροφικό Εγκέλαδο όταν καταπλακώθηκαν από τους τοίχους των φτωχόσπιτων στα οποία ζούσαν.
Ισχυροί μετασεισμοί
Την ίδια ώρα, μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας εξακολουθούν να δονούνται από ισχυρούς μετασεισμούς, που σκορπίζουν τρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς του Κατμαντού οι οποίοι διανυκτέρευσαν το βράδυ της Κυριακής για δεύτερο 24ωρο σε σκηνές στο ύπαιθρο, αναζητώντας με το πρώτο χάραγμα της μέρας λίγο νερό και τρόφιμα, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές πίσω από βυτιοφόρα με νερό και καρότσες φορτηγών με λιγοστά εφόδια.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τους φτωχότερους κατοίκους της πρωτεύουσας, που υπέφεραν από ελλείψεις και μεγάλη φτώχεια πριν καν το ξέσπασμα του πιο καταστροφικού σεισμού που σημειώνεται στη χώρα από το 1932, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι από σεισμό 8 Ρίχτερ.
Τεράστια καταστροφή
Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που καταγράφονται είναι τεράστιες καθώς πολλές περιοχές του Κατμαντού παραμένουν, εκτός των άλλων, δίχως νερό και ηλεκτρικό. Τεράστιες ελλείψεις καταγράφονται και στα λιγοστά νοσοκομεία του Κατμαντού που έχουν «πλημμυρίσει» από αρρώστους και τραυματίες και αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και την πιο στοιχειώδη βοήθεια. Μία πρώτη ανακούφιση στους τραυματίες σεισμοπαθείς αναμένεται προκαλέσει η άφιξη εντός τρέχοντος 24ωρου 15 ομάδων γιατρών και νοσοκόμων από οργανισμούς αρωγής του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομολόγων, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ. Ανεκτίμητες είναι εντούτοις οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε πολλά από τα εμβληματικά ιστορικά και θρησκευτικά κτίρια και μνημεία της χώρας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget