Υεμένη: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι φονικές αεροπορικές επιδρομές

Σφοδρότατες μαίνονταν και το περασμένο 24ωρο στην Υεμένηοι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους υποστηρικτές του δυτικόφιλου προέδρου Χάντι και πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτιστην πρωτεύουσα της χώρας,Σανάα και στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Μααρέμπ, Τάεζκαι Άντεν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 90 ατόμων και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Σαν να μην έφθαναν οι φονικές συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, το ίδιο διάστημα συνεχίστηκαν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με κατοίκους του Άντεν, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς προστέθηκαν και οι βομβαρδισμοί από πολεμικά πλοία που σφυροκόπησαν με τα πυροβόλα τους περιοχή κοντά στο λιμάνι της νότιας πόλης, σημειώνοντας ότι «οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που θύμιζαν ισχυρό σεισμό».
Παράλληλα, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στη μεθόριο της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία με τις σαουδαραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επαγρυπνούν για τυχόν επιθέσεις των Σιιτών Χούτι ή ντόπιων αντικαθεστωτικών στο έδαφός τους. Το βράδυ της Κυριακής, οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πως κατάσχεσαν μεγάλο φορτίο με όπλα και πυρομαχικά στη μεθοριακή δυτική πόλη Τζιτζάν, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη συλλαμβάνοντας και ανεξακρίβωτο αριθμό ατόμων.
Όχι σε διαπραγματεύσεις
Στο περιθώριο των συγκρούσεων, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχγιάν, στη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση «Βασιλιάς Φαχντ» στην πόλη Τάιφ της Σαουδικής Αραβίας, επανέλαβε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί στη συμμαχία ισχυριζόμενος πως «η νίκη είναι η μόνη μας επιλογή στη δοκιμασία της Υεμένης».
Στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης φιλοδυτικής κυβέρνησης της Υεμένης Ριάντ Γιασίν απέρριψε την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Σάλεχ, για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «δεν έχει τερματιστεί ακόμη η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας». Ο ίδιος χαρακτήρισε την έκκληση του Σάλεχ «απαράδεκτη έπειτα από όλη την καταστροφή που προκάλεσε». «Δεν θα υπάρξει καμιά συμφωνία με τους Χούτι πριν αποχωρήσουν από τις περιοχές που έχουν καταλάβει», κατέληξε ο Γιασίν.
Τέλος, ο επικεφαλής του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι ιρανικά πολεμικά θα συνεχίσουν να πλέουν στον Κόλπο του Άντεν για αρκετούς μήνες. Ο Ιρανός ναύαρχοςΧαμπιμπολάχ Σαγιαρί δήλωσε μάλιστα, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ότι τα ιρανικά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στην περιοχή «για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων πειρατών».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget