Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, «αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει», προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας,με συνέντευξή του στο «STAR», δίνοντας ορισμένες πτυχές των αντιλαϊκών μέτρων που θα περιλαμβάνει.
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά όχι εκλογών, σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει υπέρβαση της «λαϊκής εντολής», σε μια προσπάθεια να καταστήσει το λαό συνένοχο στις όποιες εξελίξεις.
«Αν βρεθώ σε δύσκολη θέση τότε ο λαός θα αποφασίσει, όχι όμως με εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.  Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα» και πως είναι «πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».
Με αφορμή τα παζάρια για ένα «ελάχιστο πακέτο», προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, του λιμανιού του Πειραιά, της ΔΕΣΦΑ, του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ιπποδρόμου και ακινήτων του Δημοσίου που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ.
Επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων, των ομαδικών απολύσεων και του ΦΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η συζήτηση για τα σκληρά μέτρα να μετατεθεί για τον Ιούνη, στα πλαίσια της γενικότερης συμφωνίας για «το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το χρηματοδοτικό κενό». Όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί «μια ενδιάμεση συμφωνία σε ό,τι μπορούμε να συμφωνήσουμε» και «τα αγκάθια να τα πάμε για αργότερα», όπως την Κοινωνική Ασφάλιση.
Σε σχέση με το ΦΠΑ στα νησιά, ανέφερε ότι αντί για την αύξησή του θα πρέπει να βελτιωθεί η εισπραξιμότητά του, ενώ δεν απέκλεισε να επιβληθεί ένας νέος φόρος ανά διανυκτέρευση. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2016, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε από τους δανειστές να δώσουν στην κυβέρνηση ένα περιθώριο διαχείρισης των όποιων υποχωρήσεών της και να μην οδηγήσουν τα πράγματα σε επίπεδα εξευτελισμού. «Αν πάμε σε κωλοτούμπες εξευτελισμού τότε υπάρχουν άλλοι που μπορούν να τις κάνουν», είπε. Ακόμη, παραδέχθηκε πως «δεν σημαίνει ότι έχεις την εξουσία όταν έχεις τη διακυβέρνηση».
Ο Αλέξης Τσίπρας με σαφή τρόπο εξήγησε ότι στρατηγικός στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, υποστηρίζοντας πως «θέλουμε επενδύσεις από πραγματικούς επενδυτές» και ότι «η Ελλάδα έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε Τουρισμό και Ενέργεια», ενώ υποσχέθηκε «χτύπημα της γραφειοκρατίας», κρατική διοίκηση «λειτουργική» για τις ανάγκες του κεφαλαίου και «σταθερή φορολόγηση» των επιχειρηματικών ομίλων. Από την ίδια σκοπιά της ικανοποίησης των αναγκών ρευστότητας και κερδοφορίας των εγχώριων μονοπωλίων αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένα μέρος των χρημάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει «να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία» και όχι όλα για την αποπληρωμή του χρέους. 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην ζητήσει χρήματα τον Φλεβάρη, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτό οφείλεται σε «παραπλάνηση». Όπως είπε, ενώ είχε δοθεί προφορική διαβεβαίωση στην ελληνική κυβέρνηση ότι με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη θα αποκατασταθεί η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, αυτό δεν έγινε.
«Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», απάντησε με αφορμή διάταξη νόμου που σχετίζεται με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ δικαιολογήθηκε έναντι των αμερικανικών αιτιάσεων, επισημαίνοντας ότι ο νόμος δεν έγινε για κάποιον, αν και παραδέχθηκε ότι συμπεριλαμβάνει και τον Σ. Ξηρό. 
Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη, τον χαρακτήρισε «κεφάλαιο» για την κυβέρνηση και τη χώρα, ενώ παραδέχθηκε ότι «δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα», το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι «μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού».   

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget