Σουδάν: Καταγγελίες για επίθεση κυανοκράνων εναντίον αμάχων

Η σουδανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη μεικτή «ειρηνευτική» δύναμη ΟΗΕ και Αφρικανικής Ένωσης στοΝταρφούρ του Δυτικού Σουδάν (MINUAD) ότι σκότωσε επτά πολίτες, αμφισβητώντας την εκδοχή της διοίκησης της δύναμης, ότι δηλαδή στρατιώτες της έκαναν χρήση πυρός σε μία προσπάθεια αυτοάμυνας από επιθέσεις ενόπλων.
Την περασμένη Παρασκευή, η MINUAD είχε ανακοινώσει ότι περίπου 40 ένοπλοι άνοιξαν πυρ την Πέμπτη εναντίον μιας περιπόλου της στην περιοχή Κας, στο Νότιο Νταρφούρ, προσθέτοντας ότι οι άνδρες της ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τέσσερις εξ αυτών. Κατά τη δύναμη, μια δεύτερη περίπολος δέχθηκε επίθεση και την Παρασκευή.
Όμως το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν υποστήριξε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι οι στρατιώτες της MINUAD καταδίωξαν ομάδα ανθρώπων που είχε κλέψει το βυτιοφόρο τους και σκότωσαν πέντε ανθρώπους με την κατηγορία της ζωοκλοπής. Το ΥΠΕΞ του Σουδάν ανέφερε επίσης ότι οι άνδρες της MINUAD άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων που διαδήλωσαν για τα επεισόδια έξω από τη βάση της δύναμης την Πέμπτη και την Παρασκευή, σκοτώνοντας ακόμη δύο πολίτες-διαδηλωτές.
Σουδανοί αξιωματούχοι απαίτησαν έτσι από τα Ηνωμένα Έθνη να «υποχρεώσουν την αποστολή τους να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς, να σέβεται τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την παρουσία της στο Σουδάν». Προειδοποίησαν ακόμη ότι σε αντίθετη περίπτωση «η κυβέρνηση του Σουδάν θα κάνει ό,τι κρίνει κατάλληλο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών του και να προστατεύσει τις ζωές τους».
Η αποστολή MINUAD, που αναπτύχθηκε το 2007 στο Νταρφούρ και διαθέτει περίπου 15.000 αστυνομικούς στρατιώτες και 4.000 πολιτικούς υπαλλήλους, είναι μια από τις μεγαλύτερες «ειρηνευτικές» αποστολές στον κόσμο.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget