ΚΥΠΡΙΑΚΟ «Αλλαγή σκυτάλης» στα Κατεχόμενα

Νέα ώθηση στα παζάρια δίνει η εκλογή του Μ. Ακιντζί με 60,5%
Ο πρώην δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, 67χρονος Μουσταφά Ακιντζί, συγκέντρωσε το 60,5% των ψήφων στο β' γύρο των «προεδρικών εκλογών» που έγινε την Κυριακή στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αφήνοντας δεύτερο τον πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, με 39,5%.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί στο ίδιο, επικίνδυνο για τον κυπριακό λαό, πλαίσιο, τονίζοντας ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη». Μεταξύ άλλων δήλωσε έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στο πλαίσιο ενός «πακέτου» που θα περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού και του αεροδρομίου της περιοχής, προσθέτοντας ότι δε θα συγκρουστεί με την Τουρκία.
Ο «κεντροαριστερός» Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει τα «καθήκοντά» του λίγες μόνο μέρες πριν από την επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και σε μια περίοδο που μεγαλώνει η «έγνοια» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την «ταραγμένη», πλούσια ενεργειακά και κρίσιμη γεωστρατηγικά, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ολα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να υπηρετήσει προσεκτικά και μελετημένα τις σημερινές ανάγκες μιας σειράς μονοπωλιακών συμφερόντων που «επενδύουν» στη λύση του Κυπριακού. Την περασμένη βδομάδα είχε σημειώσει σε δηλώσεις του ότι με τη «λύση» του Κυπριακού, η ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια «νέα σχέση», η οποία θα φέρει «τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, μιλώντας στο «Ρόιτερς» ο Ακιντζί είπε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αντιπροσωπεύουν μια «νέα δυναμική», που θα μπορούσε να ωφελήσει τις χώρες της περιοχής, αλλά και ότι χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Ικανοποίηση στη Λευκωσία
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Νίκος Αναστασιάδης, που συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ακιντζί, έκανε λόγο για «ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα», ενώ τις επόμενες μέρες οι δύο άντρες αναμένεται να έχουν την πρώτη κατ' ιδίαν τους συνάντηση πριν από την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που υπολογίζεται για τα μέσα Μάη.
Συγχαρητήρια και ελπίδα για λύση εξέφρασε στον Ακιντζί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ και το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη». Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι καθένας θα προτιμούσε «τον Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολίασε ότι «όποιοι ισχυρίζονται πως θα λυθεί το Κυπριακό επειδή έχει αλλάξει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, απλά απενοχοποιούν την Τουρκία».
Τα πρωτοσέλιδα γέμισαν με τίτλους όπως ότι «γυρίζουν σελίδα στις διαπραγματεύσεις», «δεύτερη Ανοιξη με το βλέμμα στη λύση», «αλλαγή σελίδας με Ακιντζί. Επικράτησε πανηγυρικά με 60,5% έναντι 39,5% του Ντερβίς Ερογλου», «κλαδιά ελιάς με ανθούς ελπίδας. Δυναμική και προοπτική στο διάλογο που επαναρχίζει».
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε στον Ακιντζί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η εκλογή του έγινε «σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κυπριακό», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια στάση όμως για εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος στο Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται για μισό αιώνα και βασίζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά». Λέει ακόμα ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα το καθήκον της...».
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας Βλαντιμίρ Πούτιν καιΦρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, δήλωσαν έτοιμοι να «βοηθήσουν για το Κυπριακό», σε συναντήσεις που είχαν με τον Ν. Αναστασιάδη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget