ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στο φαύλο κύκλο της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης

Συχνές ήταν και αυτή τη βδομάδα οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία που υπογράφτηκε τον Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στηναντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τιςπολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκσυνεχίζεται. Οι παραβιάσεις σε όλο αυτό το διάστημα καταμετρώνται σε δεκάδες με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη. Στοιχείο δε που ξεχώρισε ήταν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για παρουσία δυνάμεών τους στις περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη πυρός.
Η Ρωσία κατήγγειλε την ύπαρξη Αμερικανών μισθοφόρων στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ επιβεβαιώνεται και από τις πανηγυρικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κιέβου η παρουσία τους στη Δυτική Ουκρανία, στα γυμνάσια που συμμετέχουν 300 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές εκπαιδευτές. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν τις κινήσεις ενόπλων στις τάξεις της ουκρανικής Εθνοφρουράς, που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία «Αcademi» που προήλθε από την περιβόητη «Βlackwater».
Αυτήν την κατηγορία απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και του επανέλαβε την απαίτηση να αποσύρει η Ρωσία τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ουκρανία. Ταυτόχρονα και το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ μίλησε για «γελοία προσπάθεια να μετατοπιστεί η προσοχή από τις δραστηριότητες της Μόσχας στην περιοχή αυτή» και διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας θα συνεχιστεί, πατώντας και στις υπαρκτές αντιθέσεις εντός της ουκρανικής αστικής τάξης, που είναι διχασμένη ως προς την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου.
Οχι τυχαία μέσα στη βδομάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, επανέλαβε ότι θα έρθει η ώρα οπότε θα τεθεί με δημοψήφισμα το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Και βέβαια αυτή η κίνηση είναι «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία, που την βλέπει ως απειλή για τις δικές της επιδιώξεις, στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ, που προέκυψε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ουκρανικός λαός βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και πληρώνει με το αίμα του τους ανταγωνισμούς των αστών, των μονοπωλιακών ομίλων, που διαγκωνίζονται για αγορές, γεωστρατηγική επιρροή, τους ενεργειακούς πόρους και τους αγωγούς μεταφοράς τους.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget