Δ. Μανωλάκου: Να καταργηθούν τώρα οι φορολογικές ληστρικές διατάξεις για την αγροτιά (VIDEO)

Να καταργηθούν τώρα οι φορολογικές ληστρικές διατάξεις για την αγροτιά ζήτησε, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕΔιαμάντω Μανωλάκου,τονίζοντας ότι είναι από τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών στα μπλόκα.

Όπως σημείωσε, «οι άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και πυροδότησε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το 2014, θα πρέπει να καταργηθούν τώρα, άμεσα, από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης τις είχαν καταδικάσει και προεκλογικά είχαν δεσμευτεί για κατάργηση: 1) της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ 2) του ΕΝΦΙΑ "στο χωράφι, τη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας...", 3) του τέλους επιτηδεύματος γιατί δεν αποτελεί "παραγωγική αγροτική δραστηριότητα"».
Πρόσθεσε πως «η φορολογία εισοδήματος 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55%, η φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες (γιατί αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση και μερική αναπλήρωση από καταστροφή παραγωγής), η φορολογία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τεκμήριο ακόμη και η κύρια κατοικία), αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες και άλλα πρωτόγνωρα, εφευρετικά και άδικα φορομπηχτικά μέτρα, οδηγούν σε καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να ισχύουν πολλά παλιά χαράτσια».
Ανέφερε πως «όλα αυτά αποτελούν εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΕ για συγκέντρωση παραγωγής στους λίγους και οικονομική μεγέθυνση και στον αγροτικό τομέα» και υπογράμμισε πως «είναι δίκαιο το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς για αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ».
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη, αν και παραδέχθηκε πως «οι διατάξεις είναι ληστρικές», εντούτοις παρέπεμψε στο μέλλον για τυχόν αλλαγές, λέγοντας ότι «δυο φορολογικά νομοσχέδια δεν μπορούν να ψηφιστούν την ίδια χρονιά» κι αφού γίνει διάλογος.
Δήλωσε πως δε θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις, ενώ το αφορολόγητο 20.000 το απέρριψε, λέγοντας ότι είναι αίτημα του ΚΚΕ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.  
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget