Με πρόσχημα το Μεταναστευτικό ετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Τις επικίνδυνες αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στηρίζει απόλυτα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με αφορμή την τελευταία τραγωδία, στη μακρά «αλυσίδα» των τραγωδιών στη Μεσόγειο, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, με το θάνατο περισσοτέρων από 800 ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που σημειώθηκε πριν από μια βδομάδα, το ζήτημα αυτό ξαναήρθε στο προσκήνιο. Ταυτόχρονα έγινε αφορμή για να ξετυλιχτεί για άλλη μια φορά η υποκρισία των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, που αφού πρώτα σφάζουν λαούς, διαλύουν χώρες, μετά εμφανίζονται ως οι ...ευαίσθητοι διασώστες τους.
Ηδη από τις αρχές της βδομάδας πρώτος «άδραξε» την ευκαιρία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που άνοιξε το θέμα της πιο αποφασιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος της μετανάστευσης. Ενώ η υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, δεν έκρυψε λόγια και ...προθέσεις ότι «υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση», προβάλλοντας το πρόσχημα της «αντιμετώπισης των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες».
Παράλληλα και η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε διά του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα να ζητήσει το «σταμάτημα της τραγωδίας και την έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ». Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως και οι προκάτοχοί της, κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των παραλλαγών τους) στηρίζει ενεργητικά όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (γνωστή είναι η στάση για τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη που έγινε βαρύς χειμώνας για τους λαούς), έρχεται τώρα να προβάλει την «άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση». Επίσης πρωτοστατεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην αξιοποίηση του νέου προσχήματος «της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών και της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών». Ολες αυτές οι κινήσεις γίνονται γιατί εξυπηρετούν τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, που θέλει το μερίδιό του από το πλιάτσικο που ξαναστήνουν οι ιμπεριαλιστές.
Αυτή η στάση της συγκυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε μόνο το ΚΚΕ, ήρθε να επιβεβαιωθεί και με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έγινε την Πέμπτη για το Μεταναστευτικό και τη θέση που κράτησε εκεί.
Ενταση της καταστολής
Στη Σύνοδο Κορυφής, όπου μάλιστα οι ηγέτες της ΕΕ εντελώς υποκριτικά κράτησαν και «ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Μεσογείου» (δηλαδή πρώτα σας εξαθλιώνουμε, σας πνίγουμε και μετά ...σας τιμάμε), επιβεβαιώθηκε ότι το Μεταναστευτικό και το δράμα των προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί ως νέο πρόσχημα για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Οι «28» αποφάσισαν, με την ελληνική κυβέρνηση σε απόλυτη συμφωνία, να προετοιμάσουν ουσιαστικά το κλίμα για στρατιωτικές επιχειρήσεις κάθε είδους στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, με το πρόσχημα της πάταξης των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων. Αποφάσισαν να εντείνουν την άγρια καταστολή στα σύνορα για την αποτροπή της εισόδου σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων, τον τριπλασιασμό των πόρων το 2015 και 2016 στην υπηρεσία φύλαξης συνόρων και των προγραμμάτων «Τρίτων» και «Ποσειδών».
Δηλαδή επέκταση όλων των μηχανισμών δίωξης, όπως η Σένγκεν, η FRONTEX, η EUROPOL, το ΕUROJUST, παγίωση των κανονισμών Δουβλίνο 2 και 3, που μετατρέπουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε «αποθήκες ψυχών» προσφύγων και μεταναστών, που έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Επιβάλλουν στους μετανάστες και νέο φακέλωμα μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οσο για τους δουλέμπορους, που αποτελούν φαινόμενο της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, απλά θα αυξήσουν την ταρίφα για τους μετανάστες που θα εξακολουθούν να θαλασσοπνίγονται. Με τις αποφάσεις δίνεται το «πράσινο φως» και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ να αρχίσει αμέσως προετοιμασίες για μια πιθανή επιχείρηση στο πλαίσιο της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ).
Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε ενίσχυση δράσεων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, που ήδη εξελίσσονται σε χώρες της Αφρικής, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία για την ανακοπή της μετανάστευσης από Συρία και Ιράκ, η ανάπτυξη ενός δικτύου αξιωματούχων - συνδέσμων σε χώρες «κλειδιά» για τη συλλογή πληροφοριών, η έναρξη προγραμμάτων «περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας για τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής».
Σε ό,τι αφορά τα κράτη-μέλη που δέχονται μετανάστες ως χώρες εισόδου στην ΕΕ αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδοτικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και βοήθεια στη διαδικασία καταγραφής των αιτούντων άσυλο, επεξεργασίας των αιτήσεων και ενδεχομένως προώθησής τους σε άλλες χώρες. Ωστόσο, ούτε στο παραμικρό δεν θίγονται οι συνθήκες του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ενώ δεν έγινε αποδεκτή η λεγόμενη αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.
Στηρίζει ολόπλευρα η συγκυβέρνηση
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, που στη γραμμή συγκάλυψης της αιτίας του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων, δηλαδή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, χαιρέτισε τη δήθεν «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και ...πανηγύρισε, μιλώντας για «ευτυχή κατάληξη» επειδή αυξάνονται τα κονδύλια της δήθεν ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων. «Είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες, να έχουμε ουσιαστική αύξηση, έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών», σημείωσε.
Επίσης χαιρέτισε «την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», σαν να μην υπάρχουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Απάντηση από το λαϊκό κίνημα
Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η σημερινή συγκυβέρνηση βαδίζει στην πεπατημένη των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας. Ετσι προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος και του δράματος των προσφύγων και μεταναστών, η ανάγκη για απειθαρχία στις ευρωενωσιακές συνθήκες του Δουβλίνου και της Σένγκεν. Οπως απαιτεί το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος (ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ κ.ά.) και το διατράνωσαν και με τη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης, πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Ταυτόχρονα με αυτά, τώρα χρειάζεται άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές με όποιο πρόσχημα. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για το ξέσπασμα νέων επεμβάσεων που θα μεγαλώσουν τα κύματα των κατατρεγμένων.
Η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η ανακούφιση σε πρώτο στάδιο των μεταναστών και των προσφύγων αντιμετωπίζεται μόνο στο πλαίσιο των διεκδικήσεων στήριξής τους και κάλυψης των άμεσων βιοτικών αναγκών τους που έχει προβάλει το ΚΚΕ. Για να υπάρξουν φιλολαϊκές εξελίξεις για όλους τους λαούς της περιοχής, απαιτείται σύγκρουση με την ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία του.
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΜΑΛΤΑΣ
«Οχι» στις δολοφονικές πολιτικές της ΕΕ
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τα Κομμουνιστικά Κόμματα από 4 ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλουν την πολιτική της ΕΕ και καταδεικνύουν τις αιτίες του προβλήματος, καθώς και την κατεύθυνση της πάλης των κομμουνιστών σ' ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα.
Η Κοινή Ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το ΚΚ Ελλάδας, το ΚΚ Ιταλίας, το ΚΚ Λαών Ισπανίας και το ΚΚ Μάλτας, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στις θάλασσες των χωρών μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Η συνεχιζόμενη τραγωδία έχει "ονοματεπώνυμο": Είναι η πολιτική της ΕΕ και άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ, που ευθύνονται για τους πολέμους στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής. Η τραγωδία αυτή έχει τη "ρίζα" της στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στο έδαφος αυτό εκδηλώνονται η φτώχεια, η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση της εργατικής τάξης, των λαών από τα αντιδραστικά καθεστώτα, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις.
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι που διεξήχθησαν στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Μάλι και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχουν σοβαρή επίδραση στους λαούς αυτών των χωρών, που αναγκάζονται να βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο και ξεσπιτώνονται περιπλανώμενοι σε άλλες περιοχές.
Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ρευμάτων δεν λύνεται χωρίς την αντιμετώπιση των αιτιών, που τα δημιουργούν. Οι "φράχτες", η Frontex και τα άλλα μέτρα καταστολής, το μόνον που κάνουν είναι να αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων.
Οι κυβερνήσεις του λεγόμενου "Νότου" της Ευρώπης, "δεξιές" κι "αριστερές", έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί συμμετέχουν σ' αυτό το έγκλημα, συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις εδώ και τώρα, να εξασφαλίσουν ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν.
Επιπλέον, τονίζουμε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξέχωρα από τις αιτίες που το προκαλούν. Απαιτείται να δυναμώσει η πάλη των λαών μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget