ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ Ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα για τους λαούς ο «Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης» (VIDEO)


Η αναγνώριση προστασίας των δικαιωμάτων που αναφέρονται στον «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη» έχουν μόνο διακηρυκτικό χαρακτήρα. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η κύρωση του «Χάρτη», προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις του αποτελούν ένα ευχολόγιο χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για τους λαούς, αφού όλες οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ αποφασίζουν και υλοποιούν πολιτικές που τσακίζουν το σύνολο των λαϊκών - εργατικών δικαιωμάτων.
Υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη» σε πολλά σημεία εναρμονίζεται και αποτυπώνει τη σύγχρονη αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας, στην οποία τα πάντα υποτάσσονται. Μία στρατηγική που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, που έχει προσχεδιαστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και πιο ειδικά από το 1993 με τη «Λευκή Βίβλο» και αφορούσε τους λαούς των χωρών της ΕΕ. 
Ο Χρήστος Κατσώτης επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση που δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από τις διατάξεις του άρθρου 6 ως προς την καθιέρωση και χρήση μηχανισμών διαιτησίας για τη ρύθμιση των εργασιακών διαφορών, ιδίως ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τη χαρακτήρισε απαράδεκτη επιλογή, η οποία επιβεβαιώνει την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων που απαγόρευαν τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις.  
Ο Χρήστος Κατσώτης ζήτησε από την κυβέρνηση να ερμηνεύσει «ως προς τη ρύθμιση του άρθρου 6, σε σχέση με τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας, πρέπει η κυβέρνηση να ερμηνεύσει, στο σημείο αυτό, για ποιο πράγμα δεν θέλει να δεσμευθεί: Για την απαγόρευση, ή για τη δυνατότητα επιβολής ανταπεργίας, εκ μέρους των εργοδοτών;»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget