ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Προαναγγέλλει συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο κράτος

Κάτω από συνθήματα περί «αποκομματικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης προσπάθησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να κρύψει ότι η κυβέρνησή του, ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων, επιδιώκει να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο το κράτος και τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις ανάγκες του κεφαλαίου.
Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, χαρακτήρισε τη Δημόσια Διοίκηση ως το «μεγάλο ασθενή» του τόπου και προανήγγειλε «ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της».
Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Mε αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «τομή», αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με διαφορετικό τρόπο να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθιερώνοντας ένα είδος «αξιολόγησης» το οποίο θα οδηγεί τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας.
To νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέο τρόπο επιλογής των ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, νέο σύστημα «αξιολόγησης» προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο -όπως αναφέρεται- «τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου», καθώς και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, υποστήριξε ότι χρειάζεται «αποκομματικοποίηση και όχι αποπολιτικοποίηση», γιατί «η Δημόσια Διοίκηση πρέπει είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση», συγκαλύπτοντας ότι οι παρεμβάσεις στο κράτος έχουν το πρόσημο της τάξης που έχει την εξουσία.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι μετέτρεψαν το Δημόσιο σε «φέουδο» και έφεραν «τα δικά μας παιδιά». Όμως την ίδια τακτική ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, φέρνοντας «στρατιές» συμβούλων στα υπουργεία. Θέλοντας να ενισχύσει την κοκορομαχία με τη ΝΔ, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διόρισε προϊσταμένους με αδιαφανείς διαδικασίες και βάφτισε μεταρρύθμιση τις απολύσεις. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget