ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Ψάχνονται» για τη στάση της ως εναλλακτικής του κεφαλαίου

Ο συνδυασμός «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», αλλά και διαμόρφωσης
«εναλλακτικών κυβερνητικών επιλογών» εξακολουθεί να
προβληματίζει τα αστικά επιτελεία
Συνεχίζεται η συζήτηση σε μια σειρά από αστικά επιτελεία για το πώς πρέπει να σταθούν η ΝΔ και η όποια νέα ηγεσία της απέναντι στην κυβέρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται για ψήφιση στη Βουλή και νέα βάρβαρα μέτρα ως προαπαιτούμενα του κεφαλαίου. Αυτό που τους απασχολεί είναι πώς θα στηριχθεί ενεργά και από τη ΝΔ η στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά και πώς ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμφανίζεται ως ικανή εναλλακτική στη διαχείριση της αστικής εξουσίας.
Χαρακτηριστικά, έγραφε χτες η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Να μην παρασυρθεί»: «Η Κεντροδεξιά δεν πρέπει να παρασυρθεί από το γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού σε μία στείρα αντιμνημονιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Οποτε το δοκίμασε δεν έγινε πειστική. Οι πολίτες περιμένουν υπεύθυνες, μετριοπαθείς προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι πυροτεχνήματα και αφορισμούς. Σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, πέρα από ένα ξερό ΟΧΙ, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι υπερβολές που έχουν ακουσθεί το τελευταίο διάστημα οφείλονται στον πυρετό της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Η χώρα χρειάζεται μία στιβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση».
Την ίδια ώρα, η ίδια εφημερίδα που καλεί τη ΝΔ να βάλει πλάτη στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, σε άλλο σχόλιό της, αποτυπώνει τον προβληματισμό των αστικών επιτελείων για τη διαμόρφωση «εφεδρειών» και «εναλλακτικών επιλογών διακυβέρνησης»:
«Υπάρχει ασφαλώς», αναφέρει, «ένα αίτημα της κοινωνίας που θέλει να χειραφετηθεί από το παλιό, το συστημικό, το παραδοσιακό. Ενα κομμάτι της βρήκε έκφραση σε αυτό το αίτημα στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Καθώς απογοητεύεται, αναζητεί νέα πρόσωπα και σχήματα.Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να αργήσει και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν και πότε θα φέρει καρπούς. Οι πραγματικές εθνικές εφεδρείες είναι λιγοστές (...) Εν τω μεταξύ, η χώρα πρέπει να έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση και εναλλακτικές επιλογές διακυβέρνησης».
Είναι προφανής η πρεμούρα των επιτελείων του συστήματος να προχωρήσει και στα «δεξιά» του αστικού πολιτικού σκηνικού μια αναμόρφωση - «αναβάπτιση» αντίστοιχη με αυτή που προχώρησε στη σοσιαλδημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ...
«Αποφύσεις» και «συκοφαντίες»...
Οι διεργασίες αυτές, άλλωστε, βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με τις αντίστοιχες «επικοινωνίες» ανάμεσα στα διάφορα τμήματά του.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο φόντο πληροφοριών που επαναφέρουν το θέμα ύπαρξης διαύλου το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του πρώην προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, σε άρθρο τους τα «Νέα» μιλούσαν για «αποφύσεις του καραμανλικού συστήματος που έχουν διακλαδωθεί αρμονικότατα στο σώμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και σχολίαζαν ότι «οι καραμανλικοί εμφανίζονται έτσι ως επισπεύδοντες μιας ΝΔ συναινετικής που - όπως ακριβώς θα ήθελαν και οι δανειστές - θα έδινε στην κυβέρνηση το απαραίτητο οξυγόνο».
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης, που φέρεται να έχει τη στήριξη Καραμανλή, έσπευδε για άλλη μια φορά, με συνεντεύξεις του σε ΣΚΑΪ και MEGA, να ξορκίσει ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά και στο ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να δώσει πάτημα αποχώρησης στελεχών και διάσπασης της ΝΔ, όπως φοβούνται πολλοί στο εσωτερικό της: «Γιατί επανερχόμαστε μονίμως σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο διάφοροι κύκλοι καλλιεργούν (...) ότι ο Μεϊμαράκης, τελικά, θα εκλεγεί ως "υποκινούμενο κάποιων για να συμφωνήσει με τον Τσίπρα"; Θεωρώ ότι πέρα από κάποιο σημείο, αυτό καταντάει και συκοφαντία», είπε.

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δικός μας είναι ο δρόμος της σύνεσης, του μέτρου, της μετριοπάθειας. Εξετάζει καθετί το θετικό. Και καθετί το αρνητικό προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Αν όχι το καταψηφίζουμε».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget