ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ταυτίσεις και συμπλεύσεις στην αντιλαϊκή στρατηγική κατεύθυνση

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η εμπέδωση κλίματος «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» για την προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη διαχείριση και το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, συνθέτουν το πλέγμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και με την ανοιχτή στήριξή του.
Χαρακτηριστική αυτής της στήριξης, αλλά και των επερχόμενων μαζικών αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, ήταν η χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα,σύμφωνα με τον οποίο η σημερινή κατάσταση των «κόκκινων» δανείων συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό» για τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αναφέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Μιλώντας σε εκδήλωση του συνδέσμου των βιομηχάνων, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρώτα δημιουργείται το κλίμα και μετά έρχονται οι επενδύσεις (...)Αυτή τη στιγμή είμαστε ενόψει μεταστροφής του κλίματος.Υπάρχουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα».
Με αφορμή, εξάλλου, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιβεβαίωσε ότι πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα για τη χειραγώγηση του λαού, το κεφάλαιο διακρίνει καθαρά την υπέρ του πολιτική της κυβέρνησης: Αφού χαρακτήρισε ως «εφήμερες παλινδρομήσεις» τις κατά καιρούς διαφορετικές προσεγγίσεις που εμφανίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, τόνισε:«Υπάρχουν διαφορετικές κουβέντες, αλλά πράξεις προς μια κατεύθυνση και αυτό έχει σημασία».
«Σταθερό πολιτικό περιβάλλον» για την αντιλαϊκή κλιμάκωση
Την ίδια ώρα, μιλώντας σε «επενδυτικό» συνέδριο στη Ν. Υόρκη(Capital Link Invest in Greece Forum), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, εστίασε στη διαμόρφωσησταθερού και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και«σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος».
Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, παράλληλα με την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν, ουσιαστικά, το κεντρικό μήνυμα που απέστειλε, μέσω του ίδιου συνεδρίου, και ο Τζ. Πόλσον, η εταιρεία του οποίου (hedge fund Paulson), κατέχει σημαντικά ποσοστά σε ελληνικές τράπεζες.
«Η συνέχιση της σταθερότητας στο πολιτικό πεδίο θα διαμορφώσει εμπιστοσύνη για την ανάκαμψη», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιβραβεύοντας τη συγκυβέρνηση για το έργο της, σημείωσε: «Μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας». Οπως είπε, «έχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτυγχάνεται».
Και βέβαια, η «πρόοδος», από τη σκοπιά του κεφαλαίου, σημαίνει τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται για την κερδοφορία του...
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, σχετικά με τις αυξήσεις του ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, μέσω εναλλακτικών μέτρων, να προσφέρει ελαφρύνσεις στον κλάδο, δηλαδή στους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.
Ειδικό φορολογικό καθεστώς και «ελεύθερες ζώνες»
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» οι προετοιμασίες και οι διεργασίες μεταξύ συγκυβέρνησης και εγχώριου κεφαλαίου, ενόψει και του νέου μοντέλου «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που θα ανακοινωθεί το Μάρτη του 2016. Αυτό αποτελεί το ένα και μοναδικό... «παράλληλο πρόγραμμα», προϋπόθεση του οποίου είναι η πλήρης και εμπροσθοβαρής εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και πέραν αυτού.
Χαρακτηριστικές είναι αναφορές της υφυπουργού Βιομηχανίας,Θεοδώρας Τζάκρη. Σε συνάντηση που είχε με πρωτοβουλία τουΣυνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), επανέφερε το ζήτημα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ειδικά για όσες είναι εγκατεστημένες στην παραμεθόριο περιοχή. Απευθυνόμενη σε επιχειρηματίες, στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Κιλκίς, τόνισε ότι εντός του 2016 θα προκηρυχτεί το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, που αφορά στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι ετοιμάζονται τα νέα «επιχειρηματικά τζάκια», τα οποία με κρατικό χρήμα και ενισχύσεις θα αναλάβουν τη διαχείριση «προβληματικών» επιχειρήσεων, αλλά με «ανταγωνιστική» προοπτική.
Ο δε πρόεδρος της ΒΙΠΕ εστίασε στην ανάγκη μετεξέλιξης της βιομηχανικής ζώνης Κιλκίς σε «ελεύθερη οικονομική ζώνη».Αυτό, με τη σειρά του, πέρα από τα ειδικά φορολογικά και άλλα προνόμια, σηματοδοτεί την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των δικαιωμάτων, με στόχο βέβαια να ανακάμψουν οι «υγιείς» μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και να έρθουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις.
«Παράθυρο ευκαιρίας» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
«Η οικονομική μας ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη (...) η κρίση δεν έχει περάσει και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ακόμη και αν μας βοηθούν τα μέτρα της ΕΚΤ,έχουμε ένα μικρό μόνο παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσουμε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεών μας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος χτες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συζήτηση μετείχε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ.Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα σε ενισχυτικούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, δεδομένου ιδιαίτερα του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget