ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ Συζητούν τη δημιουργία νέας ευρωενωσιακής συνοριοφυλακής


Με επίκεντρο την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ και άλλα ζητήματα που αφορούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, συνεδριάζει από το μεσημέρι της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το προσφυγικό και αναμένεται να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.
Στο τραπέζι της Συνόδου βρίσκεται το σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου κατασταλτικού μηχανισμού που θα δρα στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Αυτή η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα έχει τη δυνατότητα φύλαξης των συνόρων ενός κράτους - μέλους ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.
Επιπλέον, θα συζητηθούν η δημιουργία των κέντρων καταγραφής (hot spots), η εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και ο σχεδιασμός για επίσπευση της επαναπροώθησης μεταναστών. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να κάνουν τη «διαλογή» των προσφύγων που θα αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό, ενώ για τους υπόλοιπους επιφυλάσσουν τον εγκλωβισμό ή την επαναπροώθηση πίσω στις χώρες τους.
Η ΕΕ συνδέει το προσφυγικό με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» που αποτελεί το πρόσχημα για να πατήσει πόδι όπου το επιτάσσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η συζήτηση για την «τρομοκρατία» αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, τους ελέγχους στα σύνορα, «την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού», την «αντιτρομοκρατική συνεργασία» με τρίτες χώρες κ.ά.
Επίσης θα συζητηθούν η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή στην ΕΕ.

Συμφωνούν Γερμανία και Γαλλία 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
«Απόλυτα σύμφωνος» δήλωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία» ανέφερε.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει ευάλωτη όταν μέλη της συνθήκης Σένγκεν δεν είναι ικανά να προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως «αν απορρίψουμε την πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να βρούμε μια άλλη, εξίσου επώδυνη εναλλακτική». 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το νέο μηχανισμό φύλαξης των συνόρων. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει καταρχήν συμφωνία για κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων» σημείωσε. Συμπλήρωσε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον πολλά σύνορα. Έχουμε ένα και έχουμε κοινή ευθύνη για την προστασία του», επιβεβαιώνοντας ότι με τη «βούλα» της ΕΕ οδηγούμαστε σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κρατών - μελών δήλωσε πως τις γνωρίζει αλλά «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αν αποτύχουμε θα πρέπει να τα κλείσουμε». Όπως είπε, «θέλουμε να υπερασπιστούμε ό,τι αντιπροσωπεύει η Σένγκεν, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Σένγκεν είναι εδώ για να μείνει».

«Μίνι» Σύνοδος

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιήθηκε «μίνι» Σύνοδος με τη συμμετοχή της Άγκυρας, όπου συζητήθηκε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Η μετεγκατάσταση αυτή είναι σε εθελοντική βάση και δεν σχετίζεται με τις ποσοστώσεις και τη δέσμευση για την «απορρόφηση» 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στη «μίνι» Σύνοδο συμμετείχαν Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Τουρκία.

Πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» για το προσφυγικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των hot spots» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απαιτείται να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση συναντήθηκε νωρίτερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Θέλοντας να παρουσιάσει ένα «ανθρώπινο» πρόσωπο δήλωσε ότι χρειάζεται να δείξουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά παράλληλα, ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα που αποτρέπουν την πρόσβαση στους μετανάστες. «Θεωρώ ότι τώρα είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και κυρίως οι μη προσφυγικές ροές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε κάθε σχόλιο σχετικά με το σχέδιο της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων, το οποίο για την Ελλάδα σημαίνει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και προώθηση της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, κάτι που έχει θέσει ευθέως η ΕΕ και ορισμένα κράτη - μέλη. 

Προχωράνε τα παζάρια με την Τουρκία

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, στη «μίνι» Σύνοδο και στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τη σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε «θετικό κλίμα», καθώς και ότι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα «πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί». Παράλληλα, «απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας». 
Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό:
- Συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο την επόμενη περίοδο.
- Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου.
- Συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με τη Βουλγαρία, στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων και των μεταφορών/συγκοινωνιών. Εντός του Μάρτη είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί Σύνοδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget