Η κυβέρνηση απέσυρε το «παράλληλο πρόγραμμα» - Θ. Παφίλης: Τελείωσε άδοξα η διαφημιστική απάτη


Για μετά τις γιορτές μετατίθεται η  ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος». Την απόφαση της μετάθεσης πήρε τυπικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, «μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Βουλής.
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο διατύπωσε ενστάσεις για την κατάθεση του νομοσχεδίου και έτσι θα γίνουν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. 
Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δήλωσε ότι «τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου». Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε για «να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Δήλωση του Θανάση Παφίλη

Αμέσως μετά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε: «Η διαφημιστική απάτη που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τελείωσε άδοξα. Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία».
Σε σχόλιό του που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το «παράλληλο πρόγραμμα», ανέφερε τα εξής:
«Η διαφημιστική απάτη της κυβέρνησης, με τίτλο "παράλληλο πρόγραμμα", όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης ακραίας φτώχειας, την οποία οξύνει η ίδια η κυβερνητική πολιτική, αλλά αντίθετα ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών Υγείας». 

«Συναινετικός τρόπος»...

Επικαλούμενο πηγές από την ΕΕ και την Ελλάδα, το Reuters μεταδίδει ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε καθώς υπήρξε «απειλή» για καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα συναντηθούν για να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντας της ευρωζώνης δήλωσε ότι κάποια κράτη - μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους «θεσμούς» και τελικά το θέμα με το «παράλληλο πρόγραμμα» λύθηκε με «συναινετικό τρόπο».
Νωρίτερα συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τη Δευτέρα το πρωί.Aυτό που απομένει είναι να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τα μέτρα που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Θέλει να συντηρήσει τη διαφημιστική απάτη

Ενώ το νομοσχέδιο επί της ουσίας έχει αποσυρθεί, η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να συντηρήσει τη διαφημιστική απάτη περί «παράλληλου προγράμματος».
«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις» αναφέρει το Μαξίμου. «Η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» προσθέτει, αποσιωπώντας ότι θα πρόκειται για ένα καινούργιο νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «οι ''θεσμοί'' το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο». Επίσης αφήνει αιχμές ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να μην είχε προκύψει εάν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Επιτροπή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επιβεβαιώνοντας ότι το περιβόητο «ανθρωπιστικό» σκέλος του νομοσχεδίου είναι ψίχουλα στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό (περίπου 100 εκ. ευρώ με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος)», καθώς και ότι «δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget