ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Με κοινή στρατηγική την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Συνεχίζει η κυβέρνηση τη χοντροκομμένη επιχείρηση συγκάλυψης της ταξικής στόχευσης της αντιλαϊκής πολιτικής της...
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την ύπαρξη μεγάλων διαφορών στην αξιολόγηση. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχει τώρα και αρκετή εμπειρία για το πώς θα συντονιστούμε και πώς θα φτάσουμε σε μια κοινή αξιολόγηση και πώς θα γίνει ο συντονισμός για τους όρους του προγράμματος. Οπότε δεν θα δώσω υπερβολικές διαστάσεις στις διαφορές. Στο τέλος της ημέρας, θα έλεγα ότι είναι οι χώρες της Ευρωζώνης αυτές που θα αποφασίσουν. Αλλά το Γιούρογκρουπ περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Αυτά ανέφερε, χτες, σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με το ρόλο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση με το ελληνικό κράτος, τονίζοντας ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως δεν θα συμμετάσχει» και ακόμη ότι «το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος».
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ (κατά το τμήμα που αφορά τη δανειακή σύμβαση), η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι απόλυτα δεδομένη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει τα επόμενα αποφασιστικά χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, στις συντάξεις, στα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται σε τμήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τα νέα μέτρα απογείωσης της φοροληστείας σε βάρος του λαού.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για ένα ακόμη «συμπληρωματικό» μνημόνιο. Οπως είπε, «καθώς το πρόγραμμα προχωράει - επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγηση»...
Βαφτίζει το κρέας ψάρι η συγκυβέρνηση
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Β. Ντομπρόβσκις, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιχείρησαν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, λέγοντας:
-- «Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα».
Αυτό που δε λένε, βέβαια, είναι ότι το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, που άλλωστε έχει υπογραφεί με την πλευρά της Ευρωζώνης (τρίτο μνημόνιο) αλλά και με τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη και του ΔΝΤ.
-- «Ο Β. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων», ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «το γεγονός εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις».
Βέβαια, πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση - και μάλιστα χοντροκομμένη - συγκάλυψης της βάρβαρης πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο: «Μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διαφόρων σεναρίων μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη λύση». Επιπλέον, τόνισε ότι «σε γενικές γραμμές η αύξηση της φορολόγησης στην εργασία (δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών) στο στάδιο αυτό δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία», ενώ για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές κινούνται ανάμεσα σε μέτρα που θα έχουν τον «ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο», έτσι ώστε «να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος».
Να σημειωθεί ότι σήμερα, Πέμπτη, ή ενδεχομένως αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), με ατζέντα την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, που σχετίζεται με τη δεύτερη δέσμη των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκαν την Τρίτη στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη δέσμη υπάρχουν νομικές και άλλες «εκκρεμότητες», όπως αυτές που αφορούν στην εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κ.ά., με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να εφαρμόσει κάποιες από αυτές μέσω έκδοσης υπουργικών αποφάσεων.
Ευρωζώνη: Διαπάλη γύρω από την «τραπεζική ένωση»
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε στην ομιλία της στην ομοσπονδιακή Βουλή την αντίθεσή της στο σχεδιασμό για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, ζήτημα που με τη σειρά του συνδέεται με την «τραπεζική ένωση» και βέβαια με τον επιμερισμό της χασούρας σε περίπτωση εκδήλωσης νέων κλυδωνισμών.
«Οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, πρέπει να μειωθούν»,τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως «η αμοιβαιοποίηση (των οικονομικών κινδύνων) διαμέσου ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι λαθεμένο και το απορρίπτουμε».
Με διαφορά φάσης η νομισματική πολιτική
Την ίδια ώρα, σε διαφορετική φάση περνά η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από αυτήν της Ευρωζώνης, όπου έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» σε συνδυασμό και με τα χαμηλότερα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, χτες βράδυ η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου για το δολάριο ΗΠΑ στο 0,25%, έναντι μηδενικού επιτοκίου που ίσχυε. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αύξηση επιτοκίου είχε γίνει το 2006 (πριν από 9 χρόνια), ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης».

Επί της ουσίας, το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (αγορές ομολόγων κ.ά.) στις ΗΠΑ έχει σταματήσει από το 2014, ενώ από φέτος ξεκίνησε και η συζήτηση για το κατάλληλο ύψος των επιτοκίων. Μάλιστα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων το επόμενο διάστημα. Η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου αναμένεται να διαμορφώσει τάση διολίσθησης του ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget