ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Λανσάρει ως «επιτυχία» την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

«Σημαντική επιτυχία» της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ηιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο σημειώνεται πως η επιλογή αυτή «εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία επί του Δικτύου Υψηλής Τάσης».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» προβλέπει το Ελληνικό Δημόσιονα διατηρήσει τον έλεγχο του 51% (πλειοψηφικός μέτοχος) των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ, το 20% των μετοχών να πωληθεί σε εταιρεία που φέρει «πιστοποίηση» ως διεθνής Διαχειριστής Δικτύων και το υπόλοιπο 29% να διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου στο «επενδυτικό κοινό». Στη συμφωνία επισημαίνεται ακόμη πως η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από τον «στρατηγικό επενδυτή» (αυτόν που θα αγοράσει το 20%) θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν» και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών στο χρηματιστήριο σε επόμενη φάση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της ΔΕΗ ΑΕ για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, προβλέπεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του μετοχικού μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση, μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την τελική συμφωνία «αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης», με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως βρίσκεται «σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή - η οποία είχε νομοθετηθεί - για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του».
Συμπληρώνει, επίσης, πως η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ «αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών».
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραδέχεται δηλαδή ότι προχωρά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που έγινε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τους προκατόχους της...

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβεβαιώνει και η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών για τον ΑΔΜΗΕ, είναι ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προωθείται σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget