ΚΚΕ Επίκαιρη Ερώτηση για τις μεταγραφές φοιτητών

Επίκαιρη Ερώτηση για τις μεταγραφές των φοιτητών κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ακολουθεί το κείμενο αναλυτικά:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Για τις μεταγραφές των φοιτητών.
Ήδη από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, 9.710 παιδιά που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής βρίσκονται για μήνες κυριολεκτικά στον αέρα. Μολονότι πληρούν τα οικονομικά και λοιπά ειδικά κριτήρια, γίνονται "μπαλάκι" από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Οικονομικών, με συνεχείς ελέγχους, που καθυστερούν μέχρι και σήμερα την τελική λίστα με τα ονόματα των μετεγγραφόμενων. Την ίδια στιγμή, δε δικαιούνται ούτε συγγράμματα ούτε κάρτες σίτισης ή δωμάτια στις εστίες, δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις μαθημάτων ή να παρακολουθήσουν εργαστήρια στα σχετικά τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σε πρόσφατη μάλιστα κινητοποίησή τους στο υπουργείο Παιδείας, τους ανακοινώθηκε -εν ψυχρώ- ότι θα χάσουν το εξάμηνο, λόγω της καθυστέρησης των δύο υπουργείων να ολοκληρώσουν τους ελέγχους των δικαιολογητικών.
Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της λίστας εκφράζει τη συνέχιση υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θέλει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να προσανατολίζονται προς φτηνές καταρτίσεις και πιστοποιητικά. Για άλλη μια φορά, την πληρώνουν τα παιδιά που περισσότερο δυσκολεύονται να σπουδάσουν, που δεν έχουν να πληρώσουν την ακριβή Ανώτατη Εκπαίδευση, για τα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, τις μετακινήσεις τους.
Πολύ περισσότερο, ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία 9.710 φοιτητών και σπουδαστών έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση που προέκυψε από την άρνηση, ένα χρόνο πριν, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, να δεχτούν τους περυσινούς μετεγγραφόμενους, που είχε ως συνέπεια να χάσουν αυτά τα παιδιά έναν ολόκληρο χρόνο από τις σπουδές τους, καθώς και να μην πάρουν τελικά όλοι τις μετεγγραφές, μολονότι πληρούσαν τα κριτήρια. Και σε εκείνη την περίπτωση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε πάρει θέση υπεράσπισης των διοικήσεων των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Φαινόμενα όπως αυτά των περυσινών μετεγγραφόμενων στις Αρχιτεκτονικές Σχολές δεν μπορούν να επαναληφθούν.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
- Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου των δικαιολογητικών των μετεγγραφό­μενων, να μην τεθούν περαιτέρω εμπόδια στη διαδικασία των αιτήσεων.
- Να μη χαθεί το εξάμηνο για κανένα μετεγγραφόμενο φοιτητή και σπουδαστή, να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι παροχές της φοιτητικής ιδιότητας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο) για όλους τους μετεγγραφόμενους μέσα από ειδικές λίστες».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget