Ιράκ: Μπαράζ ρουκετών κοντά σε πρώην στρατιωτική βάση

Το θάνατο τριών έως και 20 Ιρακινών στρατιωτών, τον τραυματισμό άλλων 16 ατόμων και ερωτηματικά για τον απώτερο στόχο αυτής της επίθεσης, προκάλεσε το χτεσινοβραδινό μπαράζ ρουκετών στην πρώην στρατιωτική βάση «Λίμπερτι», κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου έχει καταφύγει η ιρανική αντιπολιτευτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Ελ Χαλκ»(γνωστή και ως ΜΕΚ).
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΑΡ, στο χώρο της πρώην στρατιωτικής βάσης που φρουρείται από τον ιρακινό στρατό, βρίσκονταν και δεκάδες Ιρανοί πρόσφυγες (που έχουν καταφύγει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, στη διάρκεια του ιρακινο-ιρανικού πολέμου, αντιδρώντας στο ιρανικό καθεστώς), οι οποίοι υπέστησαν τραυματισμούς από τις εκρήξεις των ρουκετών.
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για μία επίθεση σε ένα χώρο, όπου κατά το παρελθόν είχαν επιχειρήσει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιδιώκοντας να προκαλέσουν σύγχυση και αποσταθεροποίηση στη Βαγδάτη.
Ωστόσο, η Μαριάμ Ρατζάβι, πρόεδρος του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν» που εδρεύει στο Παρίσι και θεωρείται φιλικά προσκείμενη στην οργάνωση ΜΕΚ, κατηγόρησε ως υπεύθυνους «πράκτορες των ιρανικών υπηρεσιών που βρίσκονται εντός της ιρακινής κυβέρνησης». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον Τζον Κίρμπι, καταδίκασε το γεγονός σαν «μία απρόκλητη επίθεση», σημειώνοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβουλεύονται με την ιρακινή κυβέρνηση για να εκτιμήσουν «το πλήρες μέγεθος του συμβάντος» και εκφράζοντας την προθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην μετεγκατάσταση όλων όσοι έχουν καταφύγει στην πρώην στρατιωτική βάση σε «μόνιμη και ασφαλή τοποθεσία εκτός Ιράκ».

Μέλη της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης ΜΕΚ είχαν γίνει δεκτοί τη δεκαετία του '80 στο Ιράκ στη διάρκεια του ιρακινο-ιρανικού πολέμου, από την τότε κυβέρνηση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν, αλλά μετά την ανατροπή της κυβέρνησης αυτής κατά τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003, και την άνοδο Σιιτών στην εξουσία οι σχέσεις Βαγδάτης-Τεχεράνης βελτιώθηκαν και η παρουσία τους στη χώρα θεωρήθηκε «παράνομη» και προβληματική. Έκτοτε, η οργάνωση ΜΕΚ καταγγέλλει δυσμενή κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης και υγείας στον καταυλισμό και κατηγορεί την ιρακινή κυβέρνηση για παραμέληση των προσφύγων και παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget