Μεταναστευτικό και μέτρα στην ατζέντα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα

Με διαβεβαιώσεις, ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις συμφωνίες της με τους εταίρους της και προτίθεται να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα, αναχώρησε από την Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράντς Βάλτερ Σταίνμαγιερ, καθώς από τις επαφές του εδώ με τον πρωθυπουργό και άλλους παράγοντες φαίνεται να έλαβε τις διαβεβαιώσεις που έψαχνε.
Ο Γερμανίος υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε στο Σταϊνμάϊερ τις διαστάσεις του προσφυγικού επιμένοντας ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα» τη συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιούλη «είναι δύσκολες αλλά η Κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει». «Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», είπε ακόμα ο Τσίπρας επαναλαμβάνοντας και το άλλο παραμύθι, αυτό της συνεχούς «διαπραγμάτευσης» από πλευράς κυβέρνησης πχ για το το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επεσήμανε, βέβαια, στο Γερμανό πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς όμως «εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αναδείξει τη χρησιμότητά της στην υλοποίηση σχεδιασμών του κεφαλαίου και διακρατικών ενώσεών του.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε θέματα που καίνε μονοπώλια και των δύο μερών, όπως στην «ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων», ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου. Έκανε, φυσικά, αναφορά στο προσφυγικό, λέγοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της.
Το μεσημέρι ο Φ.Β. Σταινμάγιερ, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας.
Στις κοινές δηλώσεις τους κατόπιν, ο Στάινμαγερ, κινούμενος στο ίδιο τέμπο με αυτό της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της, προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποκόμισα από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό. Όποιος υπογράφει για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζει ότι οι επιβαρύνσεις εμφανίζονται αμέσως αλλά η έλευση του αποτελέσματος αργεί. Χρειάζεται εμμονή... Γνωρίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αργεί και δουλειά αυτού που είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης είναι να μικρύνει αυτό τον χρόνο».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε: «Στην Ευρώπη δεν μπορεί να έχουμε επιτυχία, αν ο ένας προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο ο ένας στον άλλον. Εάν η Γερμανία και η Αυστρία φιλονικούν μεταξύ τους, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι έχουμε μια πανευρωπαϊκή πρόκληση να αντιμετωπίσουμε. Η λύση δεν θα βρεθεί από ένα κράτος. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποίηση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Ισως πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων. Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαϊκών χωρών για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές. Στο τέλος πρέπει να δεχτούμε ότι με τα προσφυγικά κύματα θα βρούμε λύσεις αν δεχθούμε ότι μεταξύ των κρατών της ΕΕ υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Η δίκαια κατανομή είναι σημαντική για την επίλυση του προσφυγικού».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δίνονταν μια εικόνα του τι συζήτησαν είπε μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε για τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να ξεπεράσουμε στερεότυπα, προκαταλήψεις. Στόχος να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας».
Νωρίτερα, στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρ. Παυλόπουλος εστιάζοντας στο προσφυγικό και τη διαχείριση των τέτοιων ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε: «Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς».
Ο Π. Παυλόπουλος, επέμεινε να βάζει ζήτημα συνδιαχείρισης των ελληνικών συνόρων στο πλαίσιο της ΕΕ και με εργαλείο τον μηχανισμό καταστολής στα εξωτερικά σύνορά της FRONTEX, λέγοντας: «(...) θα συνεργαστούμε και θέλουμε τη συνεργασία με όλες τις χώρες της ΕΕ και ιδίως με τη Γερμανία προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μία πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε».
Ο δε Γερμανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά με το προσφυγικό εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο και επεσήμανε ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επί του θέματος. Αναφερόμενος, τέλος, στις ελληνογερμανικές σχέσεις υποστήριξε ότι επλήγησαν από «παρανοήσεις», προσθέτοντας ότι πρέπει να επανέλθουν οι «παραδοσιακές» σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναγορεύτηκε και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget