ΟΗΕ: Άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας ζητούν όλες οι χώρες, εκτός ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε σήμερα, σχεδόν ομόφωνα, τηνάρση του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν αυτό το μη δεσμευτικό ψήφισμα ενώ 191 από τις 193 χώρες - μέλη του Οργανισμού τάχθηκαν υπέρ της άρσης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο νησί από το 1962.
Το 2014 η ίδια πρόταση είχε επίσης εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία. Τότε, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ την είχαν επίσης καταψηφίσει ενώ τρεις χώρες (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία και Νησιά Παλάου) απείχαν από την ψηφοφορία.
Στο φετινό κείμενο χαιρετίζεται η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και η «εκπεφρασμένη βούληση» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να τερματίσει το εμπάργκο, η πλήρης άρση του οποίου μπορεί ωστόσο να αποφασιστεί μόνο από το Κογκρέσο. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών είναι αντίθετη με την προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες είπε ότι ελπίζει πως το Κογκρέσο «θα τροποποιήσει αυτήν την αναποτελεσματική, σκληρή και άδικη πολιτική», σημειώνοντας ότι η άρση του εμπάργκο «θα είναι το ουσιαστικό στοιχείο που θα δώσει νόημα στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρον Γκόνταρντ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ καταψήφισαν την πρόταση επειδή δεν αντικατοπτρίζει «τα σημαντικά βήματα που έγιναν» και επισήμανε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια δουλειάς «και από τις δύο πλευρές» προκειμένου να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις τους.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget