Ικαρία: Σοβαρά ζητήματα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβούλιου

Συνεδρίασε την Πέμπτη 26/3/2015 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας. Στη συνεδρίαση αυτή, το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης αντιπροσωπείας του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο, σε διάφορα υπουργεία. Έγινε επίσης μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκ νέου συζήτηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (μετά από σχετική συζήτηση στη 17η και τη 19η συνεδρίαση του 2014 και τις παρεμβάσεις του δημάρχου στον αρμόδιο υπουργό) και ειδικότερα για την προσέγγιση πλοίων στον Εύδηλο. Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων, εξέδωσε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα. Αναδεικνύοντας την ανάγκη ναπροσεγγίζει το Ν. Μύκονος εκ περιτροπής και στα δυο λιμάνια της Ικαρίας. Όσο και την ανάγκη συχνότερης προσέγγισης πλοίου που να συνδέει την Ικαρία με τον Πειραιά. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:
  • Για διάφορα τρέχοντα ζητήματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα (εγκρίσεις εργασιών, παρατάσεις έργων και παραλαβές νέων μελετών ).
  • Για τη διεξαγωγή δακοκτονίας στην Ικαρία, προτείνοντας παράλληλα την αλλαγή του τρόπου δακοκτονίας και την αύξηση της χρηματοδότησής της.
  • Για την εκμίσθωση (μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού) του δημοτικού χώρου πάνω από τη «Σπηλιά», με προοπτική να λειτουργήσει ένας χώρος ευεξίας, που θα αναβαθμίζει συνολικά τις υπηρεσίες των δημοτικών ιαματικών πηγών στα Θέρμα.
  • Για τη συγκρότηση της επιτροπής τουρισμού του δήμου.
  • Για τη διαγραφή οφειλών (λόγω εσφαλμένων εγγραφών της υπηρεσίας) από τους καταλόγους ύδρευσης αποχέτευσης της ΔΕ Ευδήλου.
Στη συνεδρίαση αυτή, βαρύνουσας σημασίας θέμα ήταν ο προγραμματισμός του δήμου για τοεποχικό προσωπικό. Κατά τη συζήτηση εκφράστηκε η σαφής αντίθεση στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, που προβλέπει μείωση κατά 10% στις προσλήψεις συμβασιούχων που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.
Στη συνεδρίαση αναδείχτηκε για πρώτη φορά από το δημοτικό συμβούλιο, το πιεστικό πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό. Καταθέτοντας εισήγηση που δείχνει τη σημερινή κατάσταση και την ανάγκη για άμεση πρόσληψη 27 εργαζομένων ως μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών. Απαιτώντας ταυτόχρονα άμεση κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων, καθώς και προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.  Για το θέμα αυτό, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απασχόλησε η ανάγκη λειτουργίας δημόσιαςπρονοιακής δομής (Γηροκομείο) στην Ικαρία, και οι ενέργειες του δήμου σε αυτή την κατεύθυνση.
Η δημοτική αρχή απεύθυνε έκκληση στους μαζικούς φορείς της Ικαρίας, «να αναδείξουμε από κοινού σε βασική διεκδίκησή μας, τη δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία».
Διεκδίκηση που, παρά το γεγονός της επισήμανσης αυτής της ανάγκης στις συνεδριάσεις τής προηγούμενης δημοτικής περιόδου (με διοίκηση που υποστηριζόταν από ΣΥΡΙΖΑΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην πολιτική ηγεσία όλων των συναρμοδίων υπουργείων, από τη νέα διοίκηση του δήμου Ικαρίας.
Στην εισήγηση του δήμαρχου αναφέρεται ότι: «Όλη αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν δημιουργήθηκε από μόνη της. Ουσιαστικά αποτελεί την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, (αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες παροχές Πρόνοιας σαν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν) αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε όλη τη χώρα στο έλεος των διαφόρων «φιλάνθρωπων», καθώς και των χρυσοπληρωμένων ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι.» Επισημαίνεται επίσης ότι: «Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί σήμερα τα πράγματα, η διέξοδος και η αποκατάσταση της ομαλότητας λειτουργίας του Ιδρύματος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης και των συναρμοδίων υπουργείων (Εσωτερικών - Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης)».
Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως, από τις μέχρι σήμερα ενέργειες, έχουν προκύψει τα εξής:
  • Η Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας δηλώνει (3/3/2015) ότι παραχωρείσύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τη χρήση του κτιρίου στον δήμο για 20 χρόνια, (αφού όμως γίνουν από τον δήμο οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτίριο, και εξασφαλιστεί η αδειοδότηση). Οι δυο τελευταίοι όροι πρέπει να τροποποιηθούν, για να μπορέσει ο δήμος να παρέμβει και να υλοποιήσει τις αναγκαίες ενέργειες.
  • Το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διά του Γενικού Γραμματέα, Κ. Πουλάκη, δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση (αν και το αίτημα του δήμου, και συγκεκριμένο ήταν και είχε σταλεί μέρες πριν), ωστόσο δεσμεύτηκε να το επεξεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, και να απαντήσει.
  • Το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης διά της αναπληρώτριας υπουργού, Θ. Φωτίου, για τη δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Για το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον δήμο, είπε ότι «προτίθεται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της», είπε ότι για να συμβάλει το υπουργείο, «είναι βασικό να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη στέγαση του ιδρύματος και τη θεσμική του υπόσταση», καθώς και ότι «εφόσον ενταχθεί σε Νομικό Πρόσωπο του Δήμου θα μπορεί να διασφαλίζει οικονομική ενίσχυση, ενώ οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Με βάση όλα αυτά, πρότεινε το εξής σχέδιο δράσης με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, το οποίο όμως έχει ως προαπαιτούμενο τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και εμπλεκόμενων πλευρών:
  1. Εκ νέου συνάντηση με τη Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας, για να οριστικοποιηθεί ο χρόνος και το πλαίσιο της παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του Γηροκομείου.Αναγκαία προϋπόθεση θεωρούμε την τροποποίηση των δύο όρων που προαναφέρθηκαν.
  2. Επαναφορά του θέματος στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικώνκαι Εργασίας Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΘέτοντας εκ νέου το αίτημα της δημιουργίας δημόσιου Γηροκομείου, που θα λειτουργεί δωρεάν και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων, και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Επισημαίνοντας το γεγονός πως δεν υπάρχει άλλη προνοιακή δομή σε μια απομακρυσμένη περιοχή με οξυμένα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα.
  3. Εναλλακτικά και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό, διεκδικούμε: -Υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα σύστασης ΝΠΔΔ στον Δήμο Ικαρίας, για τη λειτουργία του ιδρύματος, ή ένταξή του στο υπάρχον ΝΠΔΔ -Υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας,ή εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων θέσεων με διάρκεια 12 μηνών -Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος -Διευκόλυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης.
  4. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με ειδικευμένους εργαζόμενους, θα προτείνουμε να έχουν προτεραιότητα όσοι εργάστηκαν στο ίδρυμα, που είναι μεν (οι περισσότεροι) χωρίς πτυχίο, αλλά έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 χρόνων και εξειδίκευση.
  5. Άμεσα με ευθύνη του δήμου θα εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες ανακατασκευής του κτιρίου.
  6. Σε συνάρτηση όλων των προηγούμενων, θα ληφθεί πρόνοια για τη διαβίωση των τροφίμων στο μεταβατικό διάστημα που θα εκτελούνται οι αναγκαίες εργασίες .
  7. Συγκρότηση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των συμφωνηθέντων, (με διαπαραταξιακή εκπροσώπηση του δημοτικού συμβουλίου, των εργαζομένων του ιδρύματος, της Μητρόπολης και της Πανικαριακής Αδελφότητας) .
Χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων, κάθε ενέργεια είναι θνησιγενής και εμποδίζει και τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον δήμο, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή ή πρόσληψη προσωπικού.
Για αυτό το σοβαρότατο θέμα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισεκατά πλειοψηφία να υιοθετήσει την εμπεριστατωμένη πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της ΑΣΠΙ. Εντύπωση προκάλεσε η στάση του δημοτικού σύμβουλου τηςΙκα.Ρι.Α. (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ιδρύματος, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη θεσμική υπόσταση του θέματος, και το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση από πλευράς του δήμου, να αναλάβει τη διαχείριση του ιδρύματος. Αποκορύφωμα αυτής της προσέγγισης αποτέλεσε η άποψη της Ικα.Ρι.Α. ότι κακώς ο δήμος ζητά τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων για την απεμπλοκή του θέματος. Καθώς επίσης και η θέση ότι «στις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνουμε, είναι επιβεβλημένο ο δήμος να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και να στηρίξει προνοιακά τους ανασφάλιστους δημότες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όλους τους δημότες που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο». Προφανώς πιστεύουν ότι οι δήμοι πρέπει να υποκαταστήσουν το κράτος, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση κάθε δημόσιας δομής μεταφέροντας το κόστος στις τσέπες των δημοτών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση.Αυτό μάλλον είναι το «ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεκδίκησης, διαμορφωμένο με συλλογικούς και δημοκρατικούς όρους», που αναφέρουν στην τοποθέτησή τους.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget