NOTIA ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Διευρύνονται τα πεδία ασκήσεων της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ασκηση για πρώτη φορά πάνω από τον πορθμό Μπάσι

Στρατιωτική άσκηση στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στον εναέριο χώρο πάνω από θαλάσσια περιοχή νότια της Ταϊβάν και βόρεια των Φιλιππίνων (όπου βρίσκεται ο πορθμός Μπάσι) πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) της Κίνας την περασμένη Δευτέρα. Είναι η πρώτη φορά που η κινεζική ΠΑ διεξάγει ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται πάνω από την επίμαχη ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο επίκεντρο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, στο φόντο και των εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ, Ινδονησίας, Φιλιππίνων, Μπρουνέι κ.τ.λ.
Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της ΠΑ, Σεν Τζίνκε, που είπε ότι στόχος της άσκησης είναι «η ενίσχυση της κινητικότητας και της μαχητικότητας της ΠΑ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», και πρόσθεσε ότι «δε στόχευε σε κάποια άλλη χώρα ούτε στοχεύει και αποτελεί απειλή ενάντια σε άλλες χώρες ή περιοχές».
Η περιοχή του πορθμού Μπάσι και τα Στενά Λουζόν θεωρούνται από τα σημαντικότερα στρατιωτικά περάσματα της περιοχής, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας - καθόλου τυχαία - «κοντράρονται» οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν. Ακόμα, η περιοχή είναι κρίσιμη για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση όλης της περιοχής καθώς διαπερνάται από πολλά δίκτυα υποθαλάσσιων καλωδίων.
Ετοιμάζεται για «γρήγορη απάντηση» η Ουάσιγκτον
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή, ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής του τμήματος του αμερικανικού στόλου που εδρεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε ότι «αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι οι χωρίς προηγούμενο εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις που η Κίνα αναπτύσσει στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο έχει δημιουργήσει 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα τεχνητής ξηράς μεταφέροντας τόνους άμμου πάνω σε υφάλους. «Το πώς θα συνεχίσει να δρα η Κίνα θα είναι σημαντικός δείκτης για το αν η περιοχή κατευθύνεται προς την αντιπαράθεση ή τη συνεργασία», σημείωσε, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην επαναφορά του 60% του Ναυτικού τους στην περιοχή, μέχρι το 2020. «Διατηρώντας μια ικανή και αξιόπιστη παρουσία στην περιοχή, μπορούμε να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να διατηρήσουμε σταθερότητα και ασφάλεια... Αν ξεσπάσει όντως κάποια κρίση θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αντιδράσουμε άμεσα», επισήμανε.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει επισκευαστικά έργα σε στρατιωτικές υποδομές που διατηρεί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Τσαρλς Χοσέ, αντέκρουσε τον προβληματισμό του Πεκίνου σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Ο Χοσέ είπε ότι τα επισκευαστικά σχέδια της χώρας του «δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να συγκριθούν» με τις κινεζικές δραστηριότητες, «που όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνή νόμο... αλλά και προκαλούν διεθνείς εντάσεις χωρίς να χρειάζεται».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget