Τουρκία: Με το θάνατο των δραστών έληξε η ομηρία του εισαγγελέα

Νεκροί είναι οι δύο δράστες της ομηρίας του εισαγγελέα στηνΚωνσταντινούπολη, όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εισαγγελέας τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών.
Νωρίς το μεσημέρι, ένοπλοι έπιασαν όμηρο τον εισαγγελέαΜεχμέτ Σελίμ Κιράζ μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Τουρκικά ΜΜΕ απέδιδαν την ευθύνη στην οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C).
Ο Κιράζ είχε αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε στις 11 Μάρτη 2014, αφού νοσηλευόταν σε κώμα για 269 ημέρες έπειτα από τον τραυματισμό του από δακρυγόνο που πέταξαν αστυνομικοί στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιούνη του 2013 (Διαβάστε αναλυτικά εδώ). Οι ένοπλοι έδιναν διορία στους αστυνομικούς, που θεωρούν ότι ευθύνονται για το θάνατο του Ελβάν, να ομολογήσουν, απειλώντας να σκοτώσουν τον Κιράζ. Άγνωστο παραμένει πώς οι ένοπλοι κατάφεραν να φτάσουν στον 6ο όροφο όπου βρισκόταν το εισαγγελικό γραφείο. Αργά το μεσημέρι, μεταδόθηκε ότι ξεκίνησε επιχείρηση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας στο Δικαστικό Μέγαρο.
Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπόθεση ομηρίας σημειώθηκε λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του νόμου για την «εσωτερική ασφάλεια» που αναμένεται να διευρύνει τα περιθώρια παρέμβασης των κατασταλτικών και άλλων κρατικών μηχανισμών κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος επιτρέπει τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών σε κατοικίες ή οχήματα έστω και με απλές «υποψίες» για κάτι, κράτηση υπόπτων μέχρι 48 ώρες (από 24) χωρίς επίβλεψη από δικαστικό κλπ.
Αργά το βράδυ ισχυρές ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις, που είχαν αποκλείσει την περιοχή, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα γίνονταν διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους «προκειμένου να μην πάθει κανείς τίποτε», εισέβαλαν στο κτίριο της Εισαγγελίας, σκοτώνοντας τους 2 ενόπλους, ενώ ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Εκτεταμένο μπλακ-άουτ σε πολλές πόλεις
Τουλάχιστον 44 από τις επαρχίες της τουρκικής επικράτειας επηρεάστηκαν την Τρίτη από το μπλακ-άουτ που σημειώθηκε μετά τις 10 το πρωί. Χάος επικράτησε για ώρες σε Άγκυρα,Κωνσταντινούπολη και δεκάδες ακόμα πόλεις καθώς φωτεινοί σηματοδότες, τρένα, μετρό, τραμ, αλλά και εργοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν.
Πληροφορίες έκαναν λόγο για τεχνικό πρόβλημα στη δημόσια εταιρεία TEIAS. Πάντως ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει «αν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας είναι πιθανό ή όχι». Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε επίσης ότι ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αλλά και αναφέροντας ως πιθανότερη αιτία τα προβλήματα στις γραμμές μετάδοσης.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget