Κάλεσμα στήριξης της απεργίας για την Κυριακάτικη αργία από την ΟΒΣΑ

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο τηςαπεργίας την Κυριακή 5 Απρίλη στις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Καπνικαρέας, καλεί ηΟμοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στηρίζοντας το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Η ΟΒΣΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, η κυβέρνηση «έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις μέρες που τελικά θα καταλήξουν (ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για 5 μέρες, άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 7 μέρες), παρά τις αντίθετες προεκλογικές της υποσχέσεις.
Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ζήτημα ότι με ευθύνη των δήμων μπορεί να διευρυνθούν οι περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, καλώντας και τους διάφορους εμπορικούς συλλόγους να συναποφασίσουν μαζί με τους δήμους.
Και αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι στηρίζει τα μεγάλα μονοπώλια του εμπορίου και του τουρισμού. Η πολιτική της είναι ενάντια στο μικρέμπορα και κύρια ενάντια στις λαϊκές οικογένειες και στις γυναίκες και απαιτεί δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Θέλει να ξεχάσουμε τις οικογένειές μας, να μην έχουμε καθόλου χρόνο για ξεκούραση και ψυχαγωγία να κλείσουμε τελικά από τα υπέρογκα έξοδα».
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το μέτρο δήθεν θα τονώσει την ανάπτυξη και τις μικρές επιχειρήσεις, τονίζει ότι «είναι στάχτη στα μάτια για να νομιμοποιήσει στα μάτια μας μια πολιτική που επιδιώκει να τονώσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων. Είναι τα ίδια επιχειρήματα που ακούγαμε και από τους προηγούμενους.
Η διεύρυνση του ωραρίου, όπου αυτή προχώρησε, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στα προβλήματά μας, αντίθετα διαμόρφωσε προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερου περιορισμού μας.
Μεγάλωσε το κόστος λειτουργίας χωρίς ουσιαστική αύξηση των εσόδων.
Οδήγησε σε εξοντωτικά ωράρια, με τα γνωστά άσχημα αποτελέσματα σε εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας.
Πρόκειται για μέτρα δοκιμασμένα στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και χρειάζεται να συναντήσουν την κάθετη καταδίκη μας. Ξέρουμε καλά ότι η κατάργηση του δικαιώματός μας στην ξεκούραση της Κυριακής, εξυπηρετεί τη στρατηγική επιλογή των μεγάλων εμπορικών ομίλων να ξεπαστρέψουν τους μικρούς εμπόρους».
Η ΟΒΣΑ επισημαίνει:
«Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Από τις οποίες θεωρούμαστε ως διαρθρωτικό πρόβλημα.
Μόνος δρόμος είναι η αλλαγή συσχετισμών στους εμπορικούς συλλόγους και στις Ενώσεις που πρωτοστατούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Να παραμερίσουμε την ξεπουλημένη ηγεσία της ΕΣΕΕ που σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και τώρα συνεχίζει στο ίδιο δρόμο με τη νέα συγκυβέρνηση αποδεχόμενη τις 7 Κυριακές.
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Σε αυτό το δρόμο να γίνουμε περισσότεροι. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων που και αυτά παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό το δρόμο να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Στηρίζουμε τη δίκαιη απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνάδελφο, να στηρίξει τον αγώνα μας καθώς η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους κλάδους όσον αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.
Ούτε ένα βήμα πίσω
Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή
Νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα».
  • Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΒΣΑ, σε μορφή PDF.
Συνημμένα Αρχεία: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget