ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου ρόλο «γέφυρας» μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας

Την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργό ρόλο «γέφυρας» μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη βασική στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχιση της χώρας με ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξηπου παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απρίλη, όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ενώ του ταξιδιού Τσίπρα έχουν προηγηθεί επισκέψεις στη ρωσική πρωτεύουσα από σειρά στελεχών της συγκυβέρνησης (Ν. Κοτζιάς, Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ελενα Κουντουρά).
Επιδιώκει «άνοιξη» σε τομείς πρόσφορους για τις «μπίζνες» των μονοπωλίων
«Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ελληνας πρωθυπουργός, εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία, με αντικείμενο την παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικών μονοπωλίων σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτήν τη φιλοδοξία της συγκυβέρνησης για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, φαίνεται να «ενθαρρύνουν» και οι ΗΠΑ: Χαρακτηριστικά, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, που πρόσφατα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αλ. Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί»...
Κατά τον Αλ. Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση», αλλά«τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας».
«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, και έθεσε το ζήτημα που ενδιαφέρει την αστική τάξη της Ελλάδας, λέγοντας: «Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή (...) Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποδεικνύει τους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού ως τους πιο πρόσφορους για τις «μπίζνες» επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.
Διαφωνεί με τις κυρώσεις... που ψηφίζει
«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσική Ομοσπονδία αγροτικά προϊόντα», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές υπέστησαν πλήγμα λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν ό,τι θα μπορούσαν για να αποφύγουν αυτήν την χωρίς νόημα, κατά την άποψή μου, πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πράγμα που προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».
Ειδικότερα για το θέμα των κυρώσεων που η ΕΕ έχει επιβάλει στη Ρωσία, και τις οποίες έχει προσυπογράψει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι είναι μια οδός, που οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος, η διπλωματία, χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα».
«Θεωρώ πολύ σημαντικό επίτευγμα τις συμφωνίες του Μινσκ και εκτιμώ ότι πρέπει να καταβάλλουμε παν το δυνατόν για τη διακοπή της έντασης στην Ουκρανία (...) Κατά τη δική μου αντίληψη η απάντηση είναι σαφής: Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, σε συνεντεύξεις του χτες δεν έκρυψε ότι αν και«ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι δεδομένος και είναι και η βασική προτεραιότητα της χώρας μας», εντούτοις η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία ενδιαφέρει την κυβέρνηση «για να υπερασπιστεί κυρίως τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας...».
  • Οπως έγινε γνωστό χτες, ο πρωθυπουργός θα δεχτεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Π. Ψωμιάδη, που μόλις προχτές εξέφρασε τη διάθεση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ πως ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για εθνική συστράτευση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στρώνει με... αγωγούς το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα
Στο επίκεντρο των επαφών του Π. Λαφαζάνη στη Ρωσία ο σχεδιαζόμενος ρωσοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου
Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, αλλά όχι μόνο, επιθυμεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Π. Λαφαζάνη, στη Μόσχα.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι έπειτα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική αντιπροσωπεία στη ρώσικη πρωτεύουσα - μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Gazprom», Α. Μίλερ, και τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Α. Νόβακ - «ανοίγει ένα νέο μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας», κεφάλαιο που, όπως είπε, «θα υποβοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη των πολιτικοοικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία».
Ο Π. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «μια αναβαθμισμένη σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία είναι απόλυτα αναγκαία και θα βοηθήσει να αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο η εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης, που διανύουν μεγάλη αστάθεια και κρίση», ενώ ανέφερε και αυτός ότι «η χώρα μας είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (σ.σ. που, κατά τα άλλα, η συγκυβέρνηση ψηφίζει!) και είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα».
«Ζωηρότατο ενδιαφέρον» για τον αγωγό Ρωσίας - Τουρκίας
Αφού επιβεβαίωσε, για ακόμη μία φορά, τη στήριξη που παρέχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στη Δ. Ευρώπη διά μέσου της Ελλάδας, σημείωσε πως «οι δρόμοι για τα ενεργειακά διαθέσιμα αποθέματα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι».
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο υπουργός, υπήρξε αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα ρώσικα σχέδια δημιουργίας νέου αγωγού φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «Turkish Stream») που θα διασχίζει την Τουρκία και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.
Ο νέος ρώσικος αγωγός αποτελεί το εναλλακτικό σχέδιο της Ρωσίας, για να προωθήσει στη Δ. Ευρώπη το ρώσικο φυσικό αέριο, έπειτα από την εγκατάλειψη των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού «South Stream», μετά τα συστηματικά εμπόδια που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιθυμία της ρωσικής πλευράς είναι εκτός από το «Βόρειο Διάδρομο» που προωθεί φυσικό αέριο διά μέσου της Βαλτικής Θάλασσας και της Γερμανίας να υπάρξει και μία νότια δίοδος, που θα αντικαταστήσει πλήρως τη διαδρομή που περνάει μέσα από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2019. Το ρώσικο ενδιαφέρον για τον εν λόγω αγωγό εστιάζεται στην προώθηση φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, διά μέσου της Ελλάδας και των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα έχει δυναμική μεταφοράς περί τα 60 δισ. m3 το χρόνο, όταν ο ΤΑΡ, σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, θα φτάνει μόλις τα 20 δισ. m3.
«Εμείς επιδείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον γι' αυτόν τον αγωγό», είπε ο Π. Λαφαζάνης και σημείωσε ότι«η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μαςΓι' αυτό τονίσαμε προς τη ρώσικη πλευρά ότι θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος».
Οπως είπε, η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω σχέδιο «θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη», έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.
Προαναγγέλλει συμμετοχή ρώσικων μονοπωλίων στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Μόσχα, η αντιπροσωπεία του ΥΠΑΠΕΝ ζήτησε επίσημα τησυμμετοχή ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» σε Δ. Ελλάδα και νότια της Κρήτης, και ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε χτες ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν μεγάλες ρώσικες εταιρείες διευρύνοντας έτσι σημαντικά το διεθνές βάθος του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών».
Τέθηκε επίσης και το ζήτημα μείωσης της λεγόμενης ρήτρας «take or pay», του τιμήματος δηλαδή που πληρώνει η ΔΕΠΑ προς την «Gazprom», ανεξάρτητα εάν καταναλώσει ή όχι τις αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν συμφωνηθεί, ενώ συζητήθηκε και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από του χρόνου.
Τέλος, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα άρσης του ρώσικου εμπάργκο προς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα «ως μια χειρονομία ανθρωπιστική που θα ήταν πολύ θετική για τον ελληνικό λαό», ζήτημα που αναφέρεται ότι εξετάζει θετικά η ρώσικη πλευρά.


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget