Αλ. Τσίπρας: Θέλει την Ελλάδα «γέφυρα» στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τη Ρωσία

Την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποτελέσει η Ελλάδα «γέφυρα» μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της η αστική τάξη, διαφήμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις 8 Απρίλη.
«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».
Παράλληλα, με αυτό το επικίνδυνο γεωπολιτικό «παιχνίδι» για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου, κατέδειξε ότι οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι προσδοκούν να διευρύνουν τα κέρδη τους μέσω της ενίσχυσης των συναλλαγών με τη Ρωσία σε τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση», ότι έμοιαζαν με «χειμώνα», καθώς και ότι τώρα «ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες όμως προσυπέγραψε στην ΕΕ. «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι είναι μια οδός, που οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος, η διπλωματία, χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα», ανέφερε.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε στους ομολόγους του: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αλληλοκατανόησης;».
«Δεν πήρα απάντηση από πολλούς», συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Κατά τη δική μου αντίληψη η απάντηση είναι σαφής: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget