ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Χωμένη μέχρι τα μπούνια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών
στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής άσκησης
Χωμένη μέχρι τα μπούνια είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ για κλιμάκωση και γενίκευση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αφορμή τους τζιχαντιστές.
Ενδεικτικά, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, τοΣυμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ -την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος - έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ), σύμφωνα με το οποίο, εάν ένα κράτος - μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν,ενώ «θεμελιώδης» ρόλος αναγνωρίζεται και στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, το 42.7 γράφει: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος - μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών - μελών.
Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου (σ.σ.: τοΝΑΤΟ), που παραμένει, όσον αφορά τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της».
«Ολοι μπορούν να βοηθήσουν και σε διάφορα μέρη...»
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Υβ Λεντριάν, δήλωνε: «Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη». Η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μεγαλύτερη υποστήριξη στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική», πρόσθεσε.
Η επισήμανση του Γάλλου υπουργού για «βοήθεια με κάθε τρόπο» παραπέμπει στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα εμπλακούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τα διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ειδικά για την Ελλάδα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει όλο το προηγούμενο διάστημα «διαφημίσει» έντονα τη δυνατότητα να «συνδράμει» παραχωρώντας βάσεις, άλλες υποστηρικτικές υποδομές και μέσα, επιτελείς και επιμελητεία, αλλά και πληροφορίες, κρισιμότατο κομμάτι στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
Διόλου τυχαία, ο Π. Καμμένος, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εστίασε ειδικά στη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ πρέπει να λάβουμε μία απόφαση γιατί έχουμε μία καινούρια κατάσταση στην Ευρώπη. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»...
«Να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι ΕΕ και ΝΑΤΟ»
Σημειωτέον, ήδη από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, έσπευδε να δημοσιοποιήσει τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή υπό το πρόσχημα των τζιχαντιστών. Δήλωνε: «Ολοι οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούμε ότι το θέμα πλέον της διεθνούς τρομοκρατίας, που ο ISIS έκανε εξαγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη,είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Μίλησε ακόμα για «ακραία στοιχεία» του «ισλαμοφασισμού» που περνάνε στην ΕΕ μαζί με τους πρόσφυγες, και επανέλαβε: «Το θέμα αυτό από πολύ καιρό το είχα θέσει και επίσημα στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ξεκάθαρα ότι όσον αφορά το νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, η απειλή από τη μεριά της τρομοκρατίας από τον ISIS είναι πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες απειλές τις οποίες εξετάζαμε σε σχέση με το βόρειο σκέλος του ΝΑΤΟ»...
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να υποβάλει στο ΝΑΤΟ την ανάληψη δράσης δεν είναι άσχετη απ' την προσπάθεια που καταβάλλει να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την εγχώρια αστική τάξη, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία, στόχος που περνά μέσα κι απ' την ενεργότερη ακόμα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Προς τούτο ο Καμμένος υπενθύμισε στις λυκοσυμμαχίες που συμμετέχει το εγχώριο κεφάλαιο, ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει αναπτύξει σχέσεις με χώρες που αντιμετωπίζουν τον ISIS, όπως είναι η Αίγυπτος - με στενές σχέσεις - το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα (...) που μπορεί να συνομιλεί την ίδια στιγμή και με το Ισραήλ και με τα αραβικά κράτη με μακροχρόνιους δεσμούς (...) Η σταθερότητα της χώρας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».
Οι «μεγάλοι άξονες» εμπλοκής για χάρη του κεφαλαίου
Ο Π. Καμμένος επανήλθε στο ζήτημα απ' το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, την προηγούμενη Κυριακή. Εκεί έθεσε το πλαίσιο των επιδιώξεων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Από αυτό το βήμα, πριν από έναν περίπου χρόνο είχα μιλήσει για τον κίνδυνο που έρχεται από τη μεριά της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε σχέση με τον ισλαμοφασισμό και την οργάνωση του ISIS (...) Η Ελλάδα είναι εκείνη η χώρα, η οποία οφείλουν οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι σταθερή και ισχυρή, οικονομικά δυνατή, πολιτικά σταθερή και παράλληλα να μπορέσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο άξονα, ο οποίος θα ξεκινά από τα Βαλκάνια, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, θα προχωρά στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα εκτείνεται σε εκείνες τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες αποτελούν χώρες σταθερότητας, όπως η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα και άλλες. Σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το Ισραήλ και κρατώντας τη χώρα μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία αλλά και την ΕΕ, θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απαλειφθεί άμεσα αυτός ο τεράστιος κίνδυνος της ισλαμοτρομοκρατίας, του ισλαμοφασισμού (...) Με τα τελευταία γεγονότα της Παρασκευής, θα πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε σε μία νέα πολιτική, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ο σταθερός παράγων, εκείνος που θα μπορέσει μαζί με την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσει τη σφαγή στη Μέση Ανατολή, να διασφαλίσει τις δυνατότητες επιστροφής των προσφύγων στους τόπους κατοικίας τους και παράλληλα να διαφυλάξει το δυτικό πολιτισμό από τα ακραία αυτά φαινόμενα».
Σημειωτέον, σε συνεντεύξεις τους, τόσο ο Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, έσπευσαν να ξορκίσουν το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις εμπόλεμες ζώνες, αν και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τους ζητηθούν και να παράσχουν «διευκολύνσεις» (βλ. βάσεις). Αλλωστε, η συμμετοχή δεν γίνεται μόνο με στρατεύματα.
Επιπλέον, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη χώρα ως έχουσα ρόλο... διαμεσολαβητή στην περιοχή. Ομως, όλες οι αναφορές τους περί δημιουργίας «μεγάλων αξόνων» και «ενιαίας αντιμετώπισης» με ΝΑΤΟ και ΕΕ, ή για Ελλάδα «ασφαλή» στους κόλπους των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ, μαζί και το γεγονός ότι και η τωρινή κυβέρνηση διατηρεί σειρά βάσεων και άλλων υποστηρικτικών υποδομών των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, μετέχει σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, σπεύδει να μονιμοποιήσει άξονες στρατιωτικής συνεργασίας π.χ. με Ισραήλ και Αίγυπτο, αποτυπώνουν ανάγλυφα το βαθμό της σημερινής εμπλοκής σε αυτούς τους σχεδιασμούς, προδιαγράφουν την εμβάθυνσή της.
Βάζουν πλάτη μια σειρά από επιτελεία
Σημειωτέον, πλάτη στην κυβέρνηση να εμπλακεί στους τέτοιες σχεδιασμούς και επιχειρήσεις βάζουν μια σειρά από αστικά επιτελεία, δίνοντάς της προπαγανδιστικά άλλοθι, και προσδοκώντας τα ίδια ανταλλάγματα από την τέτοια εμπλοκή.
Ενδεικτικά, έγραφε η «Καθημερινή» στις 14/11: «Η Ευρώπη καλείται να δράσει αντιμετωπίζοντας στη ρίζα του το πρόβλημα με πολιτικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία, όπως και με μουσουλμανικές χώρες, με στρατιωτικές ενέργειες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ISIS, αλλά και για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, όπως και για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού. Εδώ, ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει την κατανόηση και τη στήριξη των εταίρων της, αλλά δεν έχει την πολυτέλεια για διαφοροποιήσεις. Η συστράτευση είναι μονόδρομος.
(...) Το νέο περιβάλλον που αναπόφευκτα δημιουργείται επιβάλλει εγρήγορση και στην Ελλάδα. Εάν οι τζιχαντιστές έχουν την αίσθηση πως μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και ότι το σκηνικό ασφάλειας στη χώρα μας είναι πιο "χαλαρό", θα εκμεταλλευθούν τη συγκυρία. Δεν χρειάζεται να στοχεύσουν Ελληνες. Μπορούν να κτυπήσουν ξένες πρεσβείες ή μέρη όπου συχνάζουν πολίτες μιας "μεγάλης δύναμης", αλλά και Ελληνες. Αλλωστε, δεν υπάρχει διαφορά. Για τους εξτρεμιστές, είμαστε όλοι "εχθροί"»...
Ο λαός να μη νομιμοποιήσει νέες πολεμικές επεμβάσεις
Μπρος σε αυτές τις μεθοδεύσεις, για το λαό πρέπει να είναι καθαρό ότι η περίπτωση της Γαλλίας, όπως και αυτή των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης στις 11/9/2001 αλλά και άλλες που ακολούθησαν, όπως το 2004 στην Ισπανία, το 2005 στο Λονδίνο, αξιοποιήθηκαν όλες για αντιλαϊκές εξελίξεις. Θυμίζουμε τη δέσμη μέτρων παρακολούθησης και καταστολής του Patriotic Act στις ΗΠΑ μετά την 11/9 και στις άλλες χώρες καθώς βέβαια και τη συνεχιζόμενη σφαγή των λαών σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α.
Ολες αυτές οι επεμβάσεις είχαν «αντιτρομοκρατικό» πρόσχημα, όπως και την «προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής μας», είτε αξιοποιώντας εγκληματίες που είχαν «στήσει» σε προηγούμενη φάση οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, από το Πακιστάν και την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, ως «μαχητές της ελευθερίας» (μουτζαχεντίν και «Ταλιμπάν» ενάντια στη ΛΔ Αφγανιστάν). Είτε συμβάλλοντας στη διαμόρφωση νέων δυνάμεων, όπως π.χ. αυτές (Λιβύη, Συρία κ.ά.) που ξεπήδησαν μέσα από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη». Πλαίσιο όπου διαμορφώθηκαν τζιχαντιστές - φανατικοί ισλαμιστές, ένα ακόμα δημιούργημα των ιμπεριαλιστών που αξιοποιούν πολύμορφα.
Αυτοί, λοιπόν, που στήριξαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τέτοιες δυνάμεις, θέλουν σήμερα τους λαούς υποταγμένους υπό το καθεστώς του τρόμου και σε ένα κλίμα λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας»,ώστε να επικροτούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε σκεπτόμενο λαϊκό άνθρωπο να μη νομιμοποιήσει νέες πολεμικές επεμβάσεις. Ο λαός μας δε θα πρέπει να επιτρέψει την οποιαδήποτε νέα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι και δηλώνει διαθέσιμη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget