ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Θετική η «έκθεση συμμόρφωσης» με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Στα σκαριά το επόμενο πακέτο βάρβαρων μέτρων
Στην επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά μέτρα εστιάζει πλέον η διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μετά και την ψήφιση του προηγούμενου εφαρμοστικού νόμου από την ελληνική Βουλή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά της Ευρωζώνης συντάσσει την «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στα χρονοδιαγράμματα του τρίτου μνημονίου, στη βάση της οποίας θα αποδεσμευθούν δόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος, καθώς και επιπλέον ποσά μέχρι 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Η «τυπική έγκριση» των εκταμιεύσεων αναμένεται να δοθεί από το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας (23/11).
«Ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης. Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, ήταν θετική, ολοκληρώθηκε χτες και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το «νομοσχέδιο που εγκρίθηκε περιλαμβάνει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών». «Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά αργά το βράδυ της Πέμπτης στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε χτες και η διαδικασία αύξησης μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών με βάση τα βιβλία προσφορών από τους ιδιώτες - επενδυτές. Χτες βράδυ αναμένονταν οι ανακοινώσεις από τους τραπεζικούς ομίλους της Εθνικής και της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «επενδυτές» κάλυψαν τις ανάγκες του «βασικού σεναρίου» της ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα συμπληρωθούν από το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της δανειακής σύμβασης.
Την ίδια ώρα, το «παρών» στις συντελούμενες αντιλαϊκές διεργασίες δίνει και η πλευρά των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «συζήτησαν τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και το οικονομικό πρόγραμμα».
Προς νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης
Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, που σε κάθε περίπτωση θα επιδράσουν και στην ελληνική οικονομία.
«Δεν μπορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι είναι πλήρης η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δίνοντας ένα ισχυρό σήμα επέκτασης των μέτρων της νομισματικής χαλάρωσης σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας», τόνισε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Ο Μ. Ντράγκι ανέδειξε τρεις κινδύνους με τους οποίους, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη.
-- Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι φέτος η πιο αδύναμη από το 2009.
-- Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι η πιο αδύναμη από το 1998.

-- Η επαναφορά της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα είναι πολύ μακρά σε σχέση με την εμπειρία του παρελθόντος.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget