ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» Ψάχνουν τρόπους για να προχωρήσει ο «τρίτος πόλος»

Υπό την προεδρία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, συνεδριάζει σήμερα το λεγόμενο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, των ευρωβουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ, προχωρούν οι διεργασίες προς κάποιου τύπου ομογενοποίηση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»,εκλογικού σχήματος που συνέπηξαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Σε μια τέτοια βάση, έγινε μεσοβδόμαδα εκδήλωση με τίτλο «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά», και ομιλητές την ευρωβουλευτή της «Ελιάς» (σχήμα που έστησε το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του 2014) Εύα Καϊλή, τον Θ. Μαργαρίτη από την ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, τον Π. Ιωακειμίδη από τις λεγόμενες «Κινήσεις Πολιτών», τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, και τον συγγραφέα Π. Τατσόπουλο. Στο ακροατήριο ήταν, μεταξύ άλλων, στελέχη της εγχώριας «κεντροαριστεράς» όπως οι Κ. Λαλιώτης, Π. Κουναλάκης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Μανιάτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Τσούκαλης κ.ά.
Κοινή κατάληξη σχεδόν όλων των ομιλιών ήταν ότι ο χώρος πρέπει να προχωρήσει ενωμένος και να μετεξελιχθεί είτε μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου είτε με τη δημιουργία ομόσπονδου φορέα.
Να σημειωθεί ότι ο Π. Τατσόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην «επιτροπή διαλόγου» του Ποταμιού, και ήταν παλαιότερα και υποψήφιος βουλευτής του, διατύπωσε δημοσίως την αντίθεσή του με την άρνηση του Στ. Θεοδωράκη να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια συμπόρευσης όλων των δυνάμεων του χώρου, ώστε να στηθεί ένας αξιόπιστος για το κεφάλαιο τρίτος, εναλλακτικός πόλος διαχείρισης της εξουσίας του. Αλλωστε, ο Π. Τατσόπουλος ήδη από το Σεπτέμβρη και μετά το απογοητευτικό για το Ποτάμι εκλογικό αποτέλεσμα έγραφε ότι για το Ποτάμι «κλείνει ένας κύκλος. Ο κύκλος της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές», καθώς τώρα θα πρέπει «Να συμβάλει στη δημιουργία ενός καθαρόαιμου ευρωπαϊκού μετώπου. Να δεχτεί την ανοιχτή πρόσκληση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Προσώρας, βέβαια, ο Στ. Θεοδωράκης επιμένει στην άρνησή του και το Ποτάμι πηγαίνει, επισήμως, για το δικό του συνέδριο το Φλεβάρη.

Σημειωτέον, το στόχο σύνθεσης «τρίτου πόλου» όρισε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, είπε: «Πάμε όλοι μαζί για να γίνει ισχυρός ο προοδευτικός πόλος που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τη διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των συμμετεχόντων, για να μην απειλείται η ύπαρξη κανενός και να διευκολύνεται η συμμετοχή (...) Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση (...) Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα», πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget